İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ilk kez Seferihisar’da hayata geçirilen Masal Evi projesi büyüyor. Çocukların sosyal gelişimlerine katkı sunmak ve annelere mesleki beceri kazandırarak işgücüne katılımlarını desteklemek için İzmir genelinde yaygınlaştırılan proje kapsamında onuncu Masal Evi Bayraklı’da Gümüşpala Mahallesi’nde hizmete girdi. Masal Evi’yle beraber Çocuk ve Gençlik Merkezi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Kurs Merkezi de kapılarını açtı. Bu sayede kadınlar mesleki kurslara katılırken çocuklarını bırakacak yer sorunu yaşamayacak, çocuklar Masal Evi’nde eğitim alacak.
Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Ulu Önder Atatürk ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ diyeli neredeyse 100 yıl olmuş. Ne yazık ki yarın 23 Nisan’ı gönlümüzce, coşkuyla kutlayamayacağız. Atatürk bu bayramı ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ düsturunun güvencesi olarak çocukları, gençleri gördüğü için onlara emanet etmiş. Bugün burada yapmaya çalıştığımız şey, Atatürk’ün mirasına, rehberliğine sahip çıkmaktan başka bir şey değil” dedi.
Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve eşi Aylin Sandal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, meclis üyeleri, muhtarlar ve yurttaşlar katıldı.
“Masal Evi sayısını arttırmaya başladık”
Soyer konuşmasında “Öncelikle mülkiyeti Bayraklı Belediyesi’ne ait olan ve Meclis Kararı ile 5 yıl için Büyükşehir Belediyemize tahsis edilen, Masalevi ile Çocuk ve Gençlik Merkezi olarak hizmet vermeyi planladığımız bu yapı için Başkanımız nezdinde, Bayraklı Belediyemize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Dünyada belki de ilk kez uygulanan bir model olan Masal Evi’ni ilk kez Seferihisar’da hayata geçirdiklerini söyleyen Soyer, “Burada edindiğimiz tecrübelerimiz, bu önemli projemizi İzmir’in tamamına yayma düşüncemizi pekiştirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da bu hedefimizi bir bir gerçekleştirmeye başladık. İlçe belediyelerimiz de bu önemli projemizi sahiplendi ve her geçen gün İzmir’de Masal Evi sayısını artırmaya başladık. Bu kapsamda bugün hizmete açtığımız Gümüşpala Masal Evi ile birlikte Büyükşehir Belediyemizin açtığı Masal Evi sayısı 7’ye ulaştı. İlçe belediyelerimizin açtıklarıyla birlikte İzmir genelindeki Masal Evi sayısı 10’a ulaşmış oldu. Ayrıca Menemen, Aliağa, Kınık, Kemalpaşa ve Foça ilçelerimizde de yeni Masal Evi yapım çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Amacımız İzmir’in bütününde refahın adil paylaşımı”
Masal Evi’nin üç temel amacının olduğunu söyleyen Soyer, “İlki çocuklarımızın sosyal, kültürel ve psikolojik gelişimi için uygun koşullar yaratmak. Yani çocukları geleceğe daha iyi hazırlamak, yaratıcılıklarını geliştirmek, kültür sanatla buluşturmak ve onları değişen dünyayı, daha iyi anlayan birer dünya vatandaşı olarak yetiştirmek. İkinci amacımız, çalışmayan kadınlara meslek edindirme ve beceri kursları vermek. Böylece çocuklarını Masal Evi’ne gönderen kadınların verdiğimiz eğitim ve kurslarla refahlarının artırılmasını sağlamak. Dolayısıyla Masal Evi ile hem geleceğimiz olan çocuklarımıza yatırım yapıyor, hem de kadınların alın teri ile çalışmasını mümkün kılıyor, kadın istihdamını artırmaya destek oluyoruz. Üçüncü ve son amacımız da şu: Başından itibaren hep söylediğimiz, İzmir’in bütününde refahın adil paylaşımını sağlamak. İzmir’in tüm mahallelerinde yaşayanların hizmetlere eşit erişimini sağlayarak refahını artırmak” dedi.
“Eşit biçimde hizmet almak çocuklarımızın en temel hakkı”
Çocukların gelişimi için fırsat eşitliği yaratmayı temel öncelik olarak kabul ettiklerinin altını çizen Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Eşit koşullarda doğmasalar bile, eşit biçimde hizmet almak, çocuklarımızın en temel hakkı. Büyükşehir Belediyesi tam da bu nedenle Gümüşpala’da Masal Evi ile Çocuk ve Gençlik Merkezi’ni açıyor. Bugünden sonra bu bölgede Belediyemiz çocuklara sürekli ve sabit bir hizmet verecek, kadınlara ise meslek edineceği eğitimler sağlayacak. Üstelik bu hizmet birimlerimiz Gümüşpala Mahallesi haricinde, Nazif Gürman ve Emek mahallelerinde ikâmet edenlerin de rahatlıkla erişebileceği bir konumda yer alıyor.”
Bayraklı için önemine dikkat çekti
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise projenin Bayraklı için önemine dikkat çekerek “Bayraklı’da 0-4 yaş arası 18 bin 136, 5-9 yaş arası 21 bin, 3-6 yaş arası 10 bin, 0-24 yaş arası 100 bine yakın çocuk ve genç var. Bayraklı sosyal ve ekonomik açıdan farklı bir semt. Burada boşanmış aile sayısı 16 bin civarında. Okuma yazma bilmeyen 4 bin 136 kişi var. İlkokul mezunu 64 bin, ortaokul mezunu 47 bin kişi var. Bu gibi veriler bu projenin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor” dedi.
Üç birim bir arada
Aynı anda ortalama 30 çocuğa hizmet sunulabilecek kapasiteye sahip Gümüşpala Masal Evi’nde okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal ilişki kurma, farklılıklara saygı duyma, paylaşma, dil gelişimi, yeteneklerinin keşfi, özgüven ve benlik algılarının güçlenmesi için eğitim çalışmaları yapılacak.
7-14 yaş grubuna yönelik Çocuk ve Gençlik Merkezi ise aynı anda 55 kişiye hizmet verebilecek. Gitar, keman, piyano ve vurmalı çalgılar gibi enstrümanların olduğu müzik sınıfı, etüd sınıfları, yaratıcı drama ve resim gibi sanatsal faaliyetlerin yapılacağı alanların bulunduğu merkezde psikolojik danışmanlık hizmeti de verilecek.
Meslek Fabrikası Kurs Merkezi’nde ise bölgenin ihtiyaçlarına uygun olarak farklı branşlarda mesleki eğitimler yapılacak. Dikiş ve bilgisayar eğitimi başta olmak üzere çalışmayan annelerin meslek kazanarak işgücüne katılımına destek olunacak.
Üç hizmet biriminin bulunduğu yapının hemen yanında çocuk oyun park alanı, arkasında halı saha, bina altında ise otopark alanı bulunuyor. Otopark alanı haftanın bir günü “Halk Pazar Yeri” olarak kullanılıyor. Bu sayede pazara gelenler çocuklarını Masal Evi’ne de bırakabilecek.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!