Tabii ki her ebeveyn çocuğunun başarılarla dolu bir hayatı olsun ister, ama okul başarısını engelleyen bazı durumlar vardır ki; her şey yolunda gözükse dahi okul hayatı başlayana kadar tespit etmek zor olabilir. Bunlardan bir tanesi öğrenme zorluğu.
Öğrenme zorluğunun zekâ geriliği olmadığını belirten Psikiyatrist Uz. Dr.Tanju Sürmeli Thomas Edison, Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci gibi bilim adamı ve sanatçılarında öğrenme zorluğunun olduğunun altını çiziyor.
Öğrenme Bozukluğu Tanısı ve Öğretmenlere Düşen Görevler
Genelde 6-9 yaşlarında yani okula ilk başlanılan yıllarda öğrenme zorluğunun tespit edildiğini belirten Tanju Sürmeli, yaşıtlarına göre beklenenden daha geç öğrenen her çocukta öğrenme zorluğu olduğunu söylemenin doğru olmadığını belirtiyor. Yavaş yazma, benzer harfleri yazarken ya da okurken karıştırma, kelimenin sonunu uydurarak okuma, ödev yapmada isteksizlik, çarpım tablosunu öğrenememe, sağını solunu karıştırma gibi belirtileri olan öğrenme zorluğu, normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip çocuklarda gözlenebiliyor. Sürmeli, Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği ile karıştırılabilen öğrenme zorluğunda yalnızca yüzde 6.6 oranda doğru tanı konduğunun da altını çiziyor.
Çocuklar ile günün 8 saatini geçirdiğini düşünürsek sınıf öğretmenlerine önemli görevler düştüğünü belirten Sürmeli, “Tahtadaki yazıyı deftere geçirirken zorlanan, okuma dersinde geri planda durmaya çalışan, sınıf arkadaşlarından daha geç öğrenen, kelimeleri atlayarak not tutan, daha yavaş okuyan çocukların ailelerine durumu bildirerek bir uzman doktordan yardım almaları gerektiğini söylemeliler” diyor.
Doğru tanı koymanın önemini vurgulayan Sürmeli, “Doğru tanıyı beynin elektrik akımlarındaki düzensizliği inceleyerek yüzde 95-97 doğrulukla koyabiliyoruz ve tedavisi ise bu düzensiz elektrik akımlarını ilaçsız yan etkisiz biofeedback yöntemi ile düzenlemesini çocuğun beynine öğretebiliyoruz. Böylece öğrenciler bilgiyi öğrenerek bir üst sınıfa geçip kendi yaşıtlarından geri kalmıyorlar ve başarılı akademik kariyere sahip olabiliyorlar” diyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!