ANA SAYFA > İZMİR > Minik gazeteciler kolları sıvadı

Minik gazeteciler kolları sıvadı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Minik gazeteciler kolları sıvadı

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde bulunan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri ile bir araya gelen Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı,“Türkçe’yi doğru kullanmaya özen gösterin, ne üretebileceğiniz hakkında kafa yorun ve farkındalık yaratmayı amaçlayın çünkü ormanda bir milyon ağaç varsa, içlerinden farklı olan haberdir” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu  Müdürü İsmail Bilici ve Türkçe öğretmeni Aslı Çıtlak’ın girişimiyle minik gazeteciler ilk eserleri için çalışmaya başladı. Yapılacak oylamanın ardından ismi belirlenecek gazete ile ilgili çocuklara yol göstermek için Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü  Öğretim Üyesi ve Ege Ajans Sorumlu Haber Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı okulda bir konuşma yaptı.

Gazetecilik mesleği için merak duygusunun önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Günlük hayatta neler yaptığınızı bir düşünün. Duymak, hissetmek, tatmak ve hatta rüyalarımız, hepsi günlük iletişimimizin bir parçası. Fakat insanlar bu kişisel iletişimin yanı sıra dünyadan da bilgi almak ister. Bu bilgi akışını koordine etme isteği sonucu gazeteler doğmuştur. Çünkü insanlar kapı kapalıyken dışarıda ne olup bittiğini merak eder” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “İnsanlar tarih boyunca haberleşmek için yeni teknikler geliştirmiştir. Mağara resimleriyle başlayan bu süreç, kurşun harfli baskı tekniğinden, ofset teknolojisine doğru evrilmiştir. Şuan telefonlara indirilen uygulamalar sayesinde gazetelerdeki fotoğraflar akıcı görüntü olarak izlenebiliyor” dedi.

Bilgiye olan merakı üst düzeyde olan insanların muhabir olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, yetkin muhabirlerin gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Dünyada sorunlar karşısında en duyarlı insan gazeteci; en hassas meslek gazeteciliktir ” dedi.

 Yrd. Doç. Dr. Kavaklı sözlerini şöyle sürdürdü “İzbe bir alt geçidin olduğu yolda, ilkokul öğrencileri korkudan yol üstünden yürüyerek karşıdan karşıya geçiyordu. Bir öğrencimiz bunu haberleştirdi, hemen akabinde belediye yetkilileri alt geçidi daha güvenli ve temiz bir hale getirdi. Bu küçük bir örnek, Dünyanızı güzelleştirecek işler yapabilirsiniz çünkü gazetecilik bir kamu mesleğidir” diye konuştu.

Okulda çıkaracakları gazete ile ilgili çocuklara tavsiyelerde de bulunan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Türkçe’yi doğru kullanmaya özen gösterin, ne üretebileceğiniz hakkında kafa yorun ve farkındalık yaratmayı amaçlayın çünkü ormanda bir milyon ağaç varsa, içlerinden farklı olan haberdir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Başlık haberin en önemli unsurudur, okur gazete okumaya çok az zaman ayırır bu yüzden onun dikkatini başlık ile çekmek zorundasınız. Ayrıca alıştığınızın aksine haber yazarken sonuç ilk olarak verilir, ardından konu detaylandırılır. Haberi yazarken 5N1K kuralına dikkat edilmelidir” dedi.

Öğrencilere çok kitap okumalarını da tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Her kitaptan bir cümle aklınızda kalsa kelime haznenizi oldukça geliştirirsiniz. Bu sayede yazarken çok daha yaratıcı olabilirsiniz. Daha iyi iletişim kurar bu sayede daha başarılı olursunuz” diye konuştu.

Konuşmasının ardından minik gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı bir öğrencinin “Kompozisyon yazarken konuyu oldukça detaylı anlatmaya çalışıyoruz, haber yazarken nasıl hareket etmeliyiz?” şeklindeki sorusuna “Haber kısa olmalı çünkü hem gazetedeki yer kısıtlı hem de okur uzun şeyleri okurken sıkılıyor. Tabi haberin önemi göz ardı edilmemeli. Haberi kısaltmak uğruna önemli detaylar unutulmamalı” diyerek yanıt verdi.

Soru, cevap bölümünün ardından Yrd. Doç. Dr. Kavaklı İzmir’in kadrosu en kalabalık ajansı Ege Ajans ile övündüğünü ama şuan gördüğü üzere kendilerine rakip bir okulun çıktığını memnuniyetle dile getirdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber BESİAD 13 yaşında
Sonraki Haber 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?