ANA SAYFA > İZMİR > ''Medyatik yapımlardaki tarih gerçek tarih olamaz''

''Medyatik yapımlardaki tarih gerçek tarih olamaz''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
''Medyatik yapımlardaki tarih gerçek tarih olamaz''

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. Yılı dolayısıyla düzenlenen “Kara Savaşlarının Yıl dönümünde Çanakkale” konferansını vermek üzere Ege Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Doç.Dr. Hasan Mert’i ağırladı. Çanakkale'yi gerçek hayat hikâyeleriyle aktaran Doç. Dr. Hasan Mert’e, öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün göğsüne isabet eden şarapnelin, göğsünde bulunan saatine çarpması neticesinde ölümden dönmesi anekdotunu aktaran Doç.Dr.Mert;  Atatürk’ün lider oluşunun yanıtının, savaş sırasındaki gösterdiği kahramanlıklarda gizli olduğunu kaydetti.

“Halk O’na rütbesini vermişti”

Doç.Dr.Mert, “Taarruz ederken en önde bulunmayan bir kumandanın göğsüne mermi isabet eder mi? Etmez…Savaştan sonra 250 bin asker memleketlerine döndü. Daha memleketi İzmir’e dönmeden asker anasına mektup yazıyor… Ana, bir komutanımız var bir görsen öyle kahraman, öyle askerini düşünen bir adam ki; adı Mustafa Kemal… Adana’dan bir asker mektubunda yazıyor, komutanımız bir bağırıyordu ki, bağırışıyla düşman askeri yere seriliyordu. Sermedi mi? Serdi. 25 Nisan’da Mustafa Kemal, ‘Süngü tak, yere yat’ deyince düşman askere yere serilmedi mi? Tokatlı bir asker de mektubunda, bir komutanımız vardı ki; mermi iniyordu, ölmüyordu diyordu. Atatürk savaşlar esnasında bir efsane olmuştu. Rütbesinin ne önemi vardı ki. Halk O’na rütbesini vermişti zaten, Anafartalar Kahramanı demişti. Gazeteler, kitaplar yazmıyordu. Ama halk O’nu biliyordu” dedi.

“Medyatik yapımlardaki tarih gerçek tarih olamaz”

Günümüzde Çanakkale’yi ve tarihi anlatan medyatik yapımlardan şikayetçi olmadığını da söyleyen Doç.Dr.Mert, bu yapımlarda tarihin popülerleşmesi adına iyi sonuçlar görebildiklerini ifade etti. Doç.Dr.Mert, “Ancak akademik tarihle, medyanın ürettiği tarih arasında fark var. Gerek roman gerekse de sinemada tarih hep ilgi çekmiştir. Dünya sinemasında da Truva, Gladyatör, 300 Spartalı gibi filmler hep gişe yapmıştır. Türkiye’de Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Elif Şafak gibi yazarlarımız eserlerinde tarihi konu ederler. Ancak tırnak içinde ‘buradaki tarih asla gerçek tarih’ olamaz. Sonuçta sanat eserlerinde bir kurgu var. Tarih ancak belgelerle ve analitik düşünceyle sonuca götürür. Popüler eserlerde bu kaygı güdülmez. Sanatsal eserlerdeki yansıtılanı gerçek tarihin öğrenilmesinde ilk basamak olarak görebiliriz. Bu yapımlardan, insanlarda merak uyandırmasını bekliyoruz, Daha sonra da izleyiciden akademisyenlerin yazdıklarını okumalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Çanakkale’ye sık sık geziler düzenlediklerini de belirten Doç.Dr.Mert, yakın tarihimize olan ilgi ve heyecanın özellikle gençlerde oldukça arttığını da sözlerine ekledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'de dev bilim organizasyonu
Sonraki Haber Çarşı Grubu, Göztepe AŞ Sahibi Mehmet Sepil'den açıklama bekliyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?