Lösemi hastası olan ve iyileşmesi için ilik nakli gereken Ali Aktuğ’un arkadaşlarından İzmir Barosu avukatlarında Ekin Mungan ve Ertan Ersü, arkadaşlarının iyileşmesi ve ilik nakli konusunda farkındalık yaratabilmek amacıyla sosyal medyada kampanya başlattıklarını belirtti. “En kıyamadığımız, en savunmasız, en muhtaç ve masum olan insanların hayata kök salması için, sen de kök hücre bağışla. Bir nefese ortak ol! Bir hayat kurtar!” düsturuyla hareket ettiklerini aktaran Mungan, “Son günlerde Kamu Spotu ile Kızılay bu konuya dikkat çekmeye başlamıştı. Ancak maalesef ki söz konusu durum yeterli olmamakta. Halen yeterli derecede gönüllü bulunmamakta ve uygun ilik bekleyen milyonlarca insan bulunmaktadır. Artık bizler de buna bir el atalım dedik ve hem Lösemili tüm arkadaşlar, çocuklar, yetişkinler için çabalayalım hem de 3. Dünya ülkeleri gibi değil gelişmiş ülkeler gibi gönüllü ilik bağışçısı sayısını arttıralım istedik. Arkadaşımız için olmasa dahi kök hücre nakli bekleyen binlerce hastaya bir umut olmak istedik ve bu amaçla gerek sosyal medyada gerekse çeşitli sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa bir çalışma yaparak bu kampanyayı başlattık" dedi.
Kampanyanın ortaya çıkış hikâyesini anlatan Mungan, “Arkadaşımız Ali Aktuğ henüz 26 yaşında ve kendisine 2015 yılı Ağustos ayı içerisinde lösemi teşhisi konuldu. Arkadaşımız hayatı ve her anını en güzel şekilde yaşayan, değerlendiren biridir. Psikolojik danışman ve rehber öğretmen olan arkadaşımız, maalesef şu anda çok sevdiği işinden ve öğrencilerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Arkadaşımız şu anda Ege Üniversitesi hastanesinde yatmakta ve uygun ilik beklemektedir” dedi
Kök Hücre Bağışı çok basit ve ağrısız bir işlem
Kendi arkadaşlarının başına gelene kadar lösemi ve ilik nakli ile ilgili kendilerinin de yeterli derecede bilgi ve duyarlılığa sahip olmadıklarını dile getiren Mungan, ilik naklinin çok basit bir işlem olduğunu sosyal medya üzerinden insanlara anlatmaya başladıklarını vurguladı. Mungan şöyle konuştu:
“Arkadaşımızın durumunun ciddi olduğunu ve ilik nakli yapılması gerektiğini öğrendikten sonra bu konuda insanları nasıl bilinçlendirebileceğimizi araştırmaya başladık. Araştırmalar sonucunda gördük ki insanların çoğu kök hücre bağışçısı olmanın acılı bir durum olduğunu düşündüğü için gönüllü olmaktan çekinmektedir. Ancak söz konusu durum gelişen teknoloji ile artık çok kolay. Türk Kızılay’ı gönüllü kök hücre bağışçı adayları bularak onlardan 3 tüp ile toplam 10-20 ml kan alıyor. Alınan kan örnekleri üzerinde testler yapıldıktan sonra nakile uygun olan bağışçı ile tekrar iletişime geçilerek bağışçı olmak isteyip istemediği soruluyor. Kabul edilmesi durumunda en yaygın yöntem olan periferik kök hücre toplama yöntemiyle bağışçıya sadece 5 gün süre ile günde 2 kez koldan yapılan aşı ile kemik iliğinde yerleşik halde bulunan kök hücrelerin kana geçmesi sağlanıyor ve hücre toplama aşamasında kola iğne ile girilerek acısız ve ağrısız bir şekilde ilik bağışçısı olunuyor. Bu uygulama süresince genellikle hastanede gecelemeyi gerektiren bir yatış ve anestezi söz konusu değildir. Bu uygulamada verici kök hücre toplama günü dışında normal yaşantısının gereklerini yerine getirebiliyor. Bu emekler karşılığında da sağlığına kavuşmak için umutla bekleyen bir hastaya verilebilecek en büyük hediye olan yaşamı bağışlıyoruz"
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!