ANA SAYFA > İZMİR > Kordon ve Pasaport’a yeni yönetmelik geliyor

Kordon ve Pasaport’a yeni yönetmelik geliyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kordon ve Pasaport’a yeni yönetmelik geliyor

Büyükşehir Belediyesi, Kordon ve Pasaport için hazırlanan yönetmeliği revize ediyor. Pazartesi günü Meclis’e sunulacak yeni yönetmelikte kent estetiğiyle birlikte yayaların ve bölgedeki apartman sakinlerinin hakları da öne çıkıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbinin attığı bölgelerden olan Kordon ve Pasaport’daki işletmeler için geçmiş yıllarda yaşama geçirdiği yönetmeliği, güncel ihtiyaçlar ve kent estetiğini geliştirecek düzenlemeler çerçevesinde revize etmeye hazırlanıyor. Bu doğrultuda hazırlanan yeni yönetmelik, Pazartesi günü yapılacak Mart ayının ilk olağan meclis toplantısı gündeminde yer alacak. Yönetmelikte yapılacak revizyon ile yayalara ve bu bölgelerdeki apartman sakinlerine daha rahat kullanım imkanı sağlanırken, kent estetiğinin dikkat çekici hale getirilmesi ve belirlenen standartlar ile Kordon ve Pasaport’ta belirli bir karakter yaratılması hedefleniyor. 

Yeni yönetmelikler neler getirecek?
Yeni yönetmelik, kentin en önemli dinlenme, gezi ve eğlenme mekanı olan Kordon ve Pasaport’u, kamu yararına öncelik tanıyan bir anlayışla kente yeniden kazandırmak için kullanım esaslarını belirleyici şekilde hazırlandı. Mevcut Kordon yönetmeliği 2000’li yıllarda hazırlanmış ve 2008 yılında revize edilmişti. Pasaport Yönetmeliği ise 2014 yılında onaylanmıştı. Geçen zaman içinde değişen konfor koşulları ve kullanıcıların ihtiyaçlarını gözeten bir anlayış ile yenilenen yönetmelikler, Kordon’un estetik görünümünü geliştirici ve bu bölgede yaşayanların rahatsız oldukları konularda iyileştirmeler getiren kullanım özellikleri içeriyor. 

Yönetmeliklerin temel dayanağında şunlar yer alıyor:
  • Yaya haklarını gözetmek ve işletmelerin kendi kullanım alanları sınırları dışına taşmadan faaliyet göstermesi.
  • Bölgedeki işyerleri ve konutlarda yaşayanların yaşam haklarına saygılı (bina girişini kapatmayan, ses ve görüntü kirliliği oluşturmayan) kullanım.
  • Kentin en önemli bölgesinin estetik görünümünü iyileştiren ve görsel anlamda cazip hale getiren öneriler.
  • Masa, sandalye, tente, çiçeklik, stor vb. işletme donanımlarında belirlenen standartlar ile bölgeye karakter kazandıran düzenlemeler.
  • Kullanıcıların konfor ve iklim koşullarını gözeterek kullanıma olanak sağlamak.
Daha önce neler yapılmıştı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2000 yılında, Cumhuriyet Bulvarı ve Alsancak Limanı arasında kalan Kordon dolgu alanında rekreasyon ve dinlenme aktivitelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenleme projesi yapılmış ve proje ile Atatürk Caddesi üzerindeki yapıların zemin katındaki lokanta, pastane, kahve gibi dış mekan servis hizmeti verebilen işletmelerin geçici servis sunabileceği alanlar tarif edilmişti. Bu alandaki kullanım esaslarını belirleyen “Atatürk Caddesi’nin (Birinci Kordon) Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı Arasında Yapılan Düzenleme ve Bu Alanın Kullanım Esaslarına Ait Yönetmelik”  aynı yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce onaylanmıştı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin görev yetki ve sorumluluk alanlarını belirleyen ve Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilen “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kıyı ve Sahil Şeridi, Yol, Meydan ve Yeşil Alan Yetki ve Görev Uygulama Yönetmeliği”nin 11. maddesi, Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile iptal edildi. Bu iptal sonrası yasa gereği “işgal harcına” ait iş ve işlemlerin ilçe belediyesine devir olmasıyla birlikte; izin verme süreçlerinin yeniden tanımlanması, kullanıcı talepleri, güncel ihtiyaçlar ve kent estetiğini geliştirecek düzenlemelerin yapılması amacı ile 2000 yılı projesi ana kararları çerçevesinde mevcut yönetmeliğin revize edilmesine karar verildi. Ve revize edilen yeni yönetmelik Büyükşehir Meclisine sunulmak üzere hazırlandı.  
 
Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında kalan Pasaport bölgesi ise  “İzmirDeniz Projesi” kapsamında 2013 yılında düzenlenmiş, bu bölgedeki işletmelerin kamusal alan kullanımları 2014 yılında çıkarılan yönetmelikle düzenlenmişti. Benzer nedenlerle bu yönetmelikte yer alan hükümlerde de değişikliğe gidilerek yeni yönetmelik hazırlandı.
PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürlüğü bu kez kulakların pasını sildi
Sonraki Haber Cumhuriyet Eğitim Müzesi yenileniyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?