Toplumda kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserinin dünyada en sık görülen 5 kanser türünden biri olduğunu vurgulayan Dr. Önder, Dünya Sağlık Örgütü’nün 40 yaşını geçenlerin mutlaka yılda bir kez kolonoskopi yaptırmasını önerdiğini söyledi.
Kolon kanserinin geçmeyen karın ağrıları, rektal kanama, ani dışkılama değişikliği, kabızlık, ishal veya ani kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini anlatan Dr. Önder, bu kanser türünün aynı zamanda zor saptanan bir kanser türü olduğunu sözlerine ekledi. Belirtiler ortaya çıkmadan tedbir amaçlı yapılacak kolonoskopi işleminin hayati önem taşıdığını kaydeden Dr. Önder, şu ifadelerde bulundu:
“Kolon kanseri tanısı zor konan bir kanser türüdür. Kendini uzun süre belli etmeyebilir. Karın ağrısı, kabızlık, rektal kanama gibi belirtiler olmadan da tedbir amaçlı yapılan kolonoskopi işlemi hayati değer taşır. Polip dediğimiz et parçaları daha küçük evrede görülüp çıkarılırsa kolon kanserini daha başlamadan ortadan kaldırmış oluruz. Yani daha kanser gelişmeden, saydığımız belirtiler ortaya çıkmadan kişiyi korumuş oluyoruz. Bu nedenle 40 yaşından sonra hiçbir şikayeti bile olmayan bir kişide kolonoskopi yapılması büyük önem taşıyor. Eğer kişide saydığımız belirtiler varsa hiç vakit kaybetmeden tetkik yaptırması gerekiyor.”
AİLE ÖYKÜSÜNE DİKKAT
Her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinin teşhisinde de aile öyküsünün önemli rol oynadığı belirten Dr. Önder, özellikle ailesinde kolon kanseri tanısı konmuş kişilerin erken dönemde kesinlikle kolonoskopi yaptırması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
“İşlemden bir gün öncesinde bağırsak boşaltımı sağlanıyor. İşlem hasta uyutulduktan sonra başlıyor. Bağırsağın tamamını kamerayla inceliyoruz. Genellikle 15- 20 dakika kadar sürüyor. Herhangi bir lezyon ya da polip gördüğümüzde oradan parça alıyoruz ya da tamamını çıkarıyoruz. Böylece hem erken tanı avantajından faydalanıyoruz hem de riski ortadan kaldırmış oluyoruz. Ayrıca işlem hastanede kalmayı gerektirecek bir uygulama değil. Hasta aynı gün normal yaşamına geri dönebilir. Kolonoskopi uygulaması ağrılı, riskli bir işlem değildir. Taşıdığı risk, yapılan her tıbbi işlemdeki kadardır. Binde 1 veya 2 oranında bağırsak yırtılma ihtimali vardır, ancak bu durum düşünülenden daha küçük bir ihtimal.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!