Genellikle uzun yıllar sigara dumanına maruz kalanlarda görülen KOAH hastalığının tedavisini sağlayan yöntem, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez uygulandı. Ortalama bir saat süren yöntemde, kanama, kesme, bıçak izi yok. Üstelik operasyonun ardından rahat bir nefes almanın keyfini yaşayan hastalar, ertesi gün evlerine dönebiliyor.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, yeni tedavi şekli "Bronkoskopik akciğer hacim küçültme sarmalı yöntemi" ile hastaların daha rahat nefes alabildiklerini belirtti. Sertoğullarından, özellikle amfizem denilen hava hapislerinin daha belirgin olduğu KOAH hastalarının bu yöntemle belirgin fayda gördüğünün altını çizdi. Sigara kullanımının ülkemizde sık olması nedeniyle KOAH'ın çok sık görüldüğünü ifade eden Sertoğullarından, yeni yöntemle hastaların rahat bir nefes aldığını söyledi.
Amfizemde belirgin olarak akciğerlerin elastik geri çekilebilme özelliğinin kaybolduğunu, bunun sonucunda hava hapsi geliştiğini ve bunun sağlam bölgelerin iş görmesini enegellediğini dile getiren Sertoğullarından, hastalığın tedavisinde kullanılan yeni yöntemi şöyle anlattı:
"Bronkoskopik akciğer hacim küçültme sarmalı yöntemiyle, ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan hastaların amfizemli akciğer bronşlarına uygulama yapılarak teller takılıyor. Her akciğere 10 ile 12 tel takılıyor. Aradan 1-1,5 ay geçtikten sonra diğer akciğere de aynı işlem uygulanıyor. Yöntem uygulandıktan sonra hastaların nefesinde açılma oluyor, daha rahat nefes alan hastaların yaşam kalitesi artıyor.” Sertoğullarından işlemin gerçekleştirilmesi için güçlü bir alt yapı ve işbirliği gerektiğini belirterek, “Hastanemizde akıllı teli ilk kez, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Dallı ile birlikte, anestezi bölümümüzün desteği ile genel anestezi altında uyguladık, diğer yeni tedavi yöntemlerini de hastalarımıza sunmaya devam edeceğiz” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!