Karşıyaka Kent Konseyi ve TURMEPA İzmir Şubesi önderliğinde Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, , Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı katkılarıyla düzenlenecek olan etkinlik 19 Eylül Cumartesi günü saat 10:00’da Bostanlı İskelesi’nde başlayacak.
Denizden ve karadan eş zamanlı olarak yapılacak temizliğe Sahil Güvenlik Komutanlığı dalış timleri denizden, Karşıyaka Belediyesi temizlik görevlileri de atıkları bertaraf edilmesinde katkı koyacaklar.
Daha sonra katılımcılar Bostanlı İskeleden Mavişehir Balıkçı Barınağı’na temizlik yaparak ilerleyecekler ve etkinliğin ikinci bölümü Mavişehir Balıkçı Barınağı’nda devam edecek.
Etkinlik Mavişehir’de atıkların ayrıştırılıp, miktar ve cinslerinin belirlenip halka sergilenmesinin ardından basın açıklamasıyla sona erecek.
Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu 105 ülkede aynı anda yapılacak etkinlikte tüm Karşıyakalıları yanlarında görmek istediklerini belirtti.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası Tarihi
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde düzenlendi. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak bir dünya kıyı temizleme gününe dönüşen kampanya, daha sonra uluslararası bir nitelik kazanarak International Coastal Cleanup (ICC) adını aldı. Türkiye’de 2002 yılından bu yana TURMEPA himayesinde gerçekleştirilen ve deniz ve kıyı temizliği alanında bilinen en eski ve en büyük gönüllü katılımı olan etkinlik, ülkemizde Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası olarak anılıyor.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nda toplanan katı atıkların kayıtları incelenerek atıkların cins ve kaynağının istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan ulusal ve uluslararası tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor. Bu rapor sonucunda, tüm dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenlik saptanıyor. Tüm dünyadan gelen bilgilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit ediliyor ve denizlerdeki kirliliğin önlenmesi yönünde çalışmalar yapılıyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!