İzmir’de “yaşamlarını yaşatmaya adayanlar” olarak bilinen İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz ile kornea bağışının öncüsü Prof. Dr. Sait Eğrilmez’in konuşmaları, Korneanın Sesi Müzik Gurubu’nun seslendirdikleri türküler salondakilerden büyük alkış aldı.
Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Cem Cansız, Arzu Kurun, Özgün Düzgün’den oluşan Korneanın Sesi Müzik Gurubu, Âşık Veysel’in türküleri ile Neşet Ertaş’ın “Yalan Dünya” parçasını seslendirirken ayakta alkışlandılar.
Etkinliğe Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Kamuran Türkün, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, Dr. Nesrin Gedik, Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürü, Dr. Yıldıray Çığırgil, , Sivil Toplum Kuruluşları, dernek temsilcileri ve Karşıyakalılar katıldı.
Etkinlikte konuşan Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel insanların sevgiden yaratıldığını, insanların birbirlerine muhtaç olduğunu belirterek şöyle konuştu. “insana doğuştan getirdiği devredilemez vazgeçilemez asla müdahale edilemez en temel hak olan yaşam hakkı noktasında birbirimize muhakkak ki bir destek olmak, bir şans üretmek, kısacası insan olmamızın gereğini yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Tekrar ümit ve temenni ediyor ve ifade ediyorum ki sizler ve sizler marifetiyle özellikle Karşıyaka’mızda ki son derece önde gelen özellikleriyle İzmir’imizin bu konuda önderlik etmesi örneklik yapması herhalde onun tabiatına uygun bir davranış olacaktır.
İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz ise organ bağışı konusundaki tereddütlere değinerek şöyle konuştu. “Bu gün burada yapabileceğimiz bir iyilik ihtimaline gönül vermiş olanlar olarak buradayız. Bu gün burada diyalize giren, böbrek bulamadığı için genç yaşta yaşamını yitiren bir babanın acı dolu hikâyesinin sorumluluğunu duyduğumuz için buradayız. Ve sizlere bu sorumluluğunuz için teşekkür ediyorum. Bakanlığımız koordinasyonundaki çalışmalar odağında, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü “içerden” ve “dışarıdan” diye tanımlayabileceğimiz bir çalışma sistemi içinde Türkiye’deki organ bağışı konusundaki birincilik ivmesini korumaya devam ediyor. “İçerden” diye tanımladığımız, organ bulunduktan sonra başlayan süreç yani yürütme basamağı. “Dışarıdan” diye tanımladığımız kısım ise organ bağışı konusunu toplumun her kesiminden kişilerin bilgileneceği mekânlara; okullara, avmlere, camilere, postanelere, tiyatro sahnelerine taşımış olmak. Bu kadar incelik isteyen bir konuyu anlatmanın yollarından biri elbette ki sanat. Korneanın Sesi ekibimiz ve Tiyatro ekibimiz bu ince duyarlılığı yaymaya vesile oluyor. Şunu net olarak söylerim ki İzmir ne yaparsa en güzelini yapar, Karşıyaka, İzmir ne yaparsa onun bir fazlasını yapar. Bunu istatistikî verilerle de söyleyebilirim, bu gün, on bin beş yüz bağış sayısı ile Türkiye’de birinci sıradayız. Organ bağışı konusuna gönül veren herkese teşekkür ediyorum, ” dedi.
Organ bağışı ile ilgili mecliste yapılan yasa değişikliği ile kornea bağışı için bir ayrıcalık yapıldığı, diğer organların vasiyetle bağışlanabilmesi için organ bağış kartı gibi iki şahit huzurunda yazılan vasiyetname modeli üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.
Organ bağışına gönül verenler ödüllendirildi
Sunuculuğunu Emine Brittain’in yaptığı gecenin sonunda Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Kamuran Türkün, Karşıyaka Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Osman Avcı, Karşıyaka Türk Hava Kurumu Başkanı Mustafa Özkan, Kızılay Şubesi Başkanı Muhammet Altunkaynak, Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şubesi Başkanı Yengi Borat, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı ve Tuna Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Fatma Günaltay’a teşekkür belgesi ve plaket verilirken, aralarında Evrensel Alevi ve Bektaşi Derneği Başkanı Ali İhsan Şahin, Karşıyaka Haber Gazetesi Kurucusu Gazeteci Avni Erboy, Aktüel Panorama Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çelebi, Karşıyaka Haber ve Aktüel Panorama Dergisi Genel Koordinatörü Yılmaz Durmaz ile birçok sivil toplum kuruluşu ve dernek yöneticilerine organ bağışına gönül vermelerinden dolayı teşekkür belgesi verildi.
Prof. Dr. Eğrilmez, Aşık Veysel’e hayranlığının çocuklu yaşlarda başladığını, onun gözünü açmak için doktor olmak istediğini söyleyerek, yaşamını bu hayranlığın belirlediğini belirtti. Okumasında babasının büyük desteğinden söz ederek, babasının salonda olduğunu söyleyince salondakiler babasının bulunduğu yöne bakarak babasını alkışladılar.
Âşık Veysel’in yaşam öykülerinin türkülerle anlatımından sonra Neşet Ertaş’ın “yalan dünya” türküsünün seslendirilmesi ile etkinlik sona erdi.
Haber ve Fotoğraf: Yılmaz DURMAZ
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!