Şahin Efe Yılmaz yaptığı konuşmada efeliğin özünü yitirdiğini açıkladı. Günümüzde kimsenin efeliğin ruhunu bilmediğini oynanan halk oyunlarında efeliğin tekniğini iyi öğreten kurumların bile işin özünü öğretemediğini açıklayan yazar, 13 yıllık birikimin neticesinde doğan kitabında efelerle ve efelerin aileleriyle yaptığı röportajların bulunduğunu, efeliğin ruhunun kitapta anlatıldığını açıkladı.
EFELİĞİN RUHU BİLİNMİYOR
Efeliğin önemli bir Türk töresi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu törenin layığı ile bilinmediğine vurgu yaparak “Bazı efelerin torunları dedemiz diye evlerinin duvarında efe fotoğrafı asıyor ama araştırıldığında görüyoruz ki bu efe farklı fotoğraftaki kişi farklı. Aileler bile dedelerini tam olarak bilemiyor. Böyle bir ortamda efeliğin ruhu da bilinmiyor” dedi.
Kitabının “Efelik Ruhu Projesi” olarak hayat bulduğunu kaydeden Yılmaz, projenin amacının adeta unutturulmaya çalışılan, günümüzde efelerin torunları tarafından da tam olarak anlaşılamayan efelik kültürünün, efelik ruhunun dinç ve diri tutmak için çalışmak olduğunun altını çizdi.
Efelik kültürünü anlatmak için gazete çıkardıklarını, televizyon programı yaptıklarını ama Aydın gibi efeliğin merkezinde bile gereken ilgiyi bulamadıklarını kaydeden Efe Yılmaz, “Ben efeliğin özünü ve Efeliğin ruhunu anlatıyorum ama benden sonra ne olacak yaptığım röportajlar ve araştırmalar bilgisayarda kalacak. Bunun olmaması ve herkesin efelik hakkında aradığı kaynağı bulabilmesi için bu kitabı yazmaya karar verdim. Bu kitapta herkes efelikle ilgili aradıklarını bulabilir” dedi.
Şahin Efe Yılmaz, “Efelik Ruhu”nun devamı olabilecek yeni bir kitabı da baskıya hazır hale getirdiğini söyleyerek bunun için bir yayınevi aradığını dile getirdi.
EFELER EŞKİYA DEĞİL
1881 Derneği üyelerinin sorularını da cevaplayan Yılmaz, efelerin kötü gösterilmeye çalışıldığını, eşkıyalık yaptıklarının söylendiğini ama gerçeklerin öyle olmadığını belirterek efelerin zenginden alıp fakire verdiğini, bazen de eşkıyalık yapan kişilerin eşkıyalıklarını efelerin ismini kullanarak yaptığını açıkladı. Bazı efelerin de bu şanlarını bazen kötüye kullansa da genel olarak efelik ruhunda eşkıyalığın olmadığını dile getiren Yılmaz, efelerin Kuvayi Milliye hareketine önemli katkılar koyarak Kurtuluş Savaşı’nın gizli kahramanları olduğunu da sözlerine ekledi.
Şahin Efe Yılmaz, 1881 Derneği Genel Başkanı Borga Sezer’i böyle bir etkinlik düzenlediği için teşekkürlerini sunarak “Dernekte görmüş olduğum herkes eğitimleri ne olursa olsun ayrıcalıklı insanlar. Savundukları davanın bilincinde olan araştıran, sorgulayan, okuyan ve üreten kişiler. Yanlarında da Mehmet Kömen gibi önemli bir Türkolog yer alıyor. Dernekte Türk tarihi, Türk büyükleri, Türk töresi, Atatürk, Cumhuriyet ve Türk milletine dair her konu ders olarak anlatılıyor. Buradakiler ne sağcı ne solcu ne ülkücü ne de devrimci siyasi bir hareket değil Atatürk çizgisinde Türk gençleri. Dilerim bu dernek ve dernek ilkeleri ile faaliyetleri tüm derneklere örnek olur” dedi.
1881 Derneği Genel Başkanı Borga Sezer, Şahin Efe Yılmaz’a etkinliklerine katıldığı için teşekkür ederek “Biz Atatürk’ün yaşam felsefesini anlayarak Atatürk gibi düşünmeyi öğrenmeyi amaçlıyoruz. Şahin Efe Yılmaz gibi değerlerimizle Türk kültürünü araştıracağız, yaşatacağız, tanıtacağız ve yayacağız” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!