ANA SAYFA > ÇEVRE > Karşıyaka Belediyesi’ne “atık pil” ödülü

Karşıyaka Belediyesi’ne “atık pil” ödülü

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Belediyesi’ne “atık pil” ödülü

Karşıyaka Belediyesi tarafından, doğaya kontrolsüz şekilde atılan kullanılmış pillerin neden olduğu tehlikeleri önlemek ve çevre kirliliğini en aza indirmek amacıyla yürütülen çalışmalar ödülle taçlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) iş birliğinde düzenlenen 23. Atık Pil Toplama Kampanyası çerçevesinde 1 yılda 5 bin 100 kilogram atık pil toplayan Karşıyaka, ilçe belediyeleri kategorisinde 3’üncü oldu.

Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında kullanılmış piller; okullar, muhtarlıklar, süpermarketler, alışveriş merkezleri, sağlık kuruluşları, mahalle merkezleri, camiler, korumalı siteler, atık pil çıkaran işyerleri ve belediye tesislerinde konulan atık pil toplama kutularından toplanıyor. Kentin her noktasında yayılan bu noktalar sayesinde atık pil toplama faaliyetlerini yaygın ve erişilebilir hale getiren Karşıyaka Belediyesi, ayrıca toplanan pil miktarını artırmak amacıyla sürekli olarak bilinçlendirme faaliyetleri de gerçekleştiriyor. 

Çöpe atılan pillerin doğaya ve insan sağlığına büyük zararlar verdiğine dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri “Piller civa ve kadmiyum gibi zehirli ağır metaller içermektedir. Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller önce toprağa ve suya, sonra besinlere oradan da insanlara geçerek çeşitli hastalıklara neden olur. Merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere; böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine; kromozomları tahrip edip sakat doğumlara yol açar. Bu nedenlerle piller çöpe, ateşe, su kaynakları ve kanalizasyona atılmamalı, toprağa gömülmemelidir. Aksi takdirde pillerin bünyesindeki metaller ve diğer kimyasallar toprağa, yeraltı sularına ve denizlere karışıp, canlılara ve doğaya zarar verir. Atık kutularında toplanan piller ise Exitcom Recycling tesislerinde gerekli işlemlerden geçirilip demir-çelik sektöründe değerlendirilir. Geri dönüşümü efektif olmayan pil türlerinin de TAP Derneği tarafından bertarafı gerçekleştirilir. Böylece hem çevre ve insan sağlığı korunmuş, hem de ekonomiye katkı sağlanmış olur” dedi. 

Karşıyaka’nın, Atık Pil Toplama Kampanyası’nın lokomotif kentlerinden biri olduğunu da ifade eden Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, şöyle devam etti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TAP Derneği tarafından 1992 yılından beri düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyası aslında Karşıyaka’da filizlenen; çevreci hareketin önemli isimlerinden Karşıyakalı Aysel Hitay’ın mimarları arasında yer aldığı bir oluşumdur. Karşıyaka da o tarihten bu yana kampanyanın en büyük destekçilerinden biri olmuş, her yıl ilçe belediyeleri kategorisinde üst sıralarda yer almıştır. Bugün de başta Aysel Hitay olmak üzere, tüm çevre gönüllerinin katkılarıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem tehlikeli hem de değerli bir atık türü olan kullanılmış pillerin kentimizin dört bir yanında bulunan atık kutularına bırakılması konusunda herkesten hassasiyet bekliyoruz.” 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Karşıyaka'dan seslendi
Sonraki Haber Kent Market’in 3.şubesi Örnekköy’de açıldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?