Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Eski Bakanı ve Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Işılay Saygın, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve İzmir’de faaliyet gösteren çok sayıda dernek temsilcisinin katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, bundan tam 159 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde zor koşullar altında çalışan yaklaşık 40 bin dokuma işçisi kadının, daha iyi çalışma ortamı isteği üzerine başlattığı grevin neticesinde çıkan olaylarda hayatını kaybeden 129 kadın işçinin yaktığı özgürlük meşalesinin hala yandığını söyledi.
“Ataerkil sistem kadının sırtında hançer”
Orada hayatlarını kaybeden kadınların kendi canlarıyla yaktığı bu ateşin batı ülkelerinde kadının toplumsal dönüşümdeki yerini kısa süre içinde garanti altına almış olsa da Türkiye’nin de içinde bulunduğu doğu ülkelerinde maalesef istenen sonuçları henüz vermediğini belirten Elmasoğlu, “Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaklaşık 90 yıl önce bizlere sağladığı başta ‘seçme ve seçilme hakkı’ gibi birçok olanağa rağmen kadınlarımızın sırtına adeta bir hançer gibi saplanmış duran ve son yıllarda yeniden hakim olmaya başlayan ataerkil sistem, kadınlarımızı erken yaşta evlendirmeye, evlerinde oturtmaya, çocuk bakıcısı olmaya, okumasına, çalışma hayatına başlamasına engeller koymaya devam ediyor. Hâlbuki bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barışın ve uzlaşma kültürünün tesis edilmesini kadınımızın entegre olduğu bir sosyal yaşamın gerçekleştireceği gerçeği bir kenarda duruyor” diye konuştu.
Saygın: Yasalar yumuşatıldı
Devlet bakanlığı sırasında çıkardıkları yasalarla 18 yaşından küçük kızların evlenmesine kesinlikle müsaade etmediklerini belirten eski Devlet Bakanı Işılay Saygın ise bugün bu yasaların gerek yumuşatıldığını gerekse de uygulayacak adalet mekanizmasının olmadığını söyledi.
Her yönüyle kadın ele alındı
LİYAKAT Başkanı Berkay Eskinazi ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir’in tüm Türkiye’den ayrı bir anma programlarına sahip olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarının gerçekleştirilen panellerin ilkinde moderatörlüğünü Ayça Dikmen yaptığı ‘Barış ve Uzlaşma Kültürü’nde Kadın’ konulu panele Sabine Freizer, Sibel Safi, Canan Tan konuşmacı olarak katılırken, moderatörlüğünü ESBAŞ CEO’su Faruk Güler’in yaptığı ‘Ekonomide Kadının Yeri’ konulu ikinci panelde ise Ayfer Yılmaz, Sanem Kılıç ve Ulvi Puğ düşüncelerini konuklara aktardı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!