İZSU Genel Müdürlüğü ağırlaşan pandemi koşulları ve depreme rağmen 2020 yılında da yatırımlarını hız kesmeden sürdürdü. Avrupa standartlarındaki arıtma tesislerinin sayısı ve arıtma kapasitesiyle Türkiye’nin lider kenti İzmir, geçtiğimiz yıl ileri biyolojik yöntemle su arıtan yeni bir tesise daha kavuştu. 13 milyon liralık yatırımla Foça’da hizmet vermeye başlayan Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günde 2 bin 600 metreküp evsel atık suyu arıtarak 16 bin kişiye hizmet vermeye başladı.
İlçelerde altyapı yatırımları hız kesmedi
Kemalpaşa’nın atıksu altyapısını geliştirmek için 73 milyon lira tutarında yatırım yapılarak ilçenin 118 kilometre uzunluğunda kanal ve yağmur suyu hatları ayrıştırıldı, eskiyen hatlar yenilendi.
Dikili ilçesinin 30 yıllık iletim ve içme suyu hatları yenilendi. 52 milyon 700 bin lira tutarında yatırımla 168 kilometre uzunluğunda içme suyu hattı ve 54 kilometre iletim hattı döşendi.
Çeşme’ye 2021 yılında kesintisiz içme suyu sağlamak için ilçenin eskiyen ve kaçaklara neden olan tüm iletim hatları ve su şebekelerinin üç etapta tamamlanacak yenileme çalışmalarında önemli mesafe kat edildi. Yaklaşık 350 milyon liraya mal olacak toplam 712 kilometrelik yatırımın yüzde 40’ı tamamlandı.
Tire ve Bayındır ilçelerinin ekonomik ömrünü yitirmiş 100 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenileme çalışmaları için 30 milyon yatırım yapıldı.
Yaşanan arızaların ve su kaçaklarının önüne geçmek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Foça’nın 40 yıllık içme suyu hatları da yenilendi. Altyapı ve içme suyu şebekesi imalat çalışması 58 milyon liraya mal oldu.
Tarihi Kemeraltı çarşısında su taşkınlarını önleyecek olan ve büyük önem taşıyan altyapı projesi ile bölgedeki mevcut altyapı güçlendirildi.
İzmir’e alternatif su hattı
İzmir’in metropol ilçelerinde su ihtiyacının bir kısmının Gördes Barajı’ndan karşılanması amacıyla başlatılan ana iletim hattı çalışmaları tamamlandı. Gördes’ten gelen ana hat ile Bornova merkezi bağlayan hat birleştirilerek kente ilave su kaynağı sağlandı.
Bornova’ya arıtma tesisi yapıldı
Bornova’daki Karaçam Göleti’ne içme suyu arıtma tesisi kurmak için 7 milyon lira tutarında yatırım yapıldı. Tesis yılda 500 bin metreküp içme suyu sağlayarak Bornova’nın yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılayacak.
Kemalpaşa’ya 30 milyon yatırımla arıtma tesisi
Kemalpaşa Ulucak’ta 30 milyon yatırımla kurulacak olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Günde 5 bin metreküp evsel atık suyu arıtacak olan tesis 25 bin kişiye hizmet verecek.
2020 yılında 500 kilometre dere temizliği yapıldı
Kent genelinde şiddetli yağışların taşkınlara sebep olmasını engellemek amacıyla derelerdeki ıslah çalışmaları titizlikle sürdürüldü. Bu kapsamda Çitlembik Deresi, Yobaz Deresi, Balıklıova Kurmaç Deresi, Bostanlı Ahırkuyu Deresi ve Gaziemir Emrez Deresi’nde yapılan çalışmalarda dere yatakları ıslah edildi.
Şehrin içinden geçen Manda Çayı’nın İzmir Körfezi’yle buluştuğu bölgede gerçekleştirilen rehabilitasyon projesi tamamlandı. Temizlenen ve deniz suyu ile beslenen Manda Çayı yeni bir çehreye büründü.
Mordoğan’a kanal altyapı ve arıtma tesisi
İZSU Genel Müdürlüğü, Mordoğan ilçesinin altyapı sorununa çözüm getirmek için 65 milyon yatırımla ilçenin 110 kilometrelik kanalizasyon şebekesi çalışmalarına başladı. 2021 yılında kanalizasyon şebekesi ile eş zamanlı faaliyete geçecek olan İzmir’in 70’inci arıtma tesisi olan Mordoğan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesini hayata geçirmek için ise 34 milyon liralık yatırım yaptı. Günlük 11 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak tesis yaz aylarında 92 bin kişiye hizmet edecek.
Foça ve Yenifoça’ya içme suyu arıtma tesisi
Foça ve Yenifoça’nın sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılamak için 30 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisinin yapımına başlandı. Foça, Yenifoça ve Musabey’de bulunan 19 adet kuyudan boru hatları ile alınan suyu arıtarak su depolarına iletecek olan tesis için 59 milyon lira tutarında yatırım yapıldı.
Altyapı projeleri için uluslararası işbirliği
Kentte devam eden altyapı yatırımları için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile 50 milyon Euro’luk kredi sözleşmesi imzalandı. Bu anlaşma ile yaratılan kaynak Çeşme ve Dikili ilçelerinin sağlıklı bir içme suyu altyapısına kavuşturulması ve kayıp kaçak oranlarının azaltılması sayesinde kentin su kaynaklarının korunması için kullanılacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!