İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin mesleki ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açtığı Meslek Edindirme ve Beceri Kursları’nın kapsamını geliştirerek geçtiğimiz yıl “topraksız tarım” kursunu da eklemişti. “Türkiye’de belediyeler tarafından verilen ilk ve tek topraksız tarım kursu” olma özelliğiyle kısa sürede büyük ilgi gören kurs, üçüncü eğitim dönemi başlattı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan ikinci dönem kursiyerlere ise sertifikalarını İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, Sosyal Projeler Şube Müdürü Semra Dinç ve Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Azmi Sabri Akbaytürk verdi.
Mersin’den geldi
Girişimcilere fırsat kapısı yaratmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve büyük ilgi gören topraksız tarım kursunun ünü kısa sürede kent dışına taştı. Büyükşehir Belediyesi’nin “topraksız tarım” kursu açtığını internetten öğrenen Ziraat Mühendisi Sevim Aslantürk, bu eğitime katılabilmek için memleketi Mersin’den İzmir’e geldi. Topraksız tarımın inceliklerini öğrenen Aslantürk, “Mesleğim adına ne öğrenirsem kar diye geldim. Bundan sonra topraksız tarımla uğraşacağım. Kursu bitirdiğim zaman işim de hazır. Böyle bir fırsat sunduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim. Gelişime çok açık bir sektör. Diğer belediyelere de örnek olması gerekiyor” diye konuştu.
Kendi işinin patronu oldu
Özel sektörde çalışan 28 yaşındaki genç girişimci Halit Keskin ise kursa katıldıktan sonra kendi işinin patronu oldu. Menderes’te kuruduğu serayla topraksız tarım üretimine başlayan Keskin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, açtığı kursla bana meslek kazandırdı. Menderes’te 1,5 dönümlük serada 18 bin fide ekerek çilek üretmeye başladım. İlk ürünleri Şubat ayı ortasında alacağım. Büyükşehir Belediyesi, desteğini serayı açtıktan sonra da sürdürdü. Ücretsiz danışmanlık vererek, ürün kalitemin artmasını sağladı” dedi.
1-0 önde başlıyoruz
50 yıldır çiftçilik yapan ancak son yıllarda istedikleri verimi alamadıkları için topraksız tarıma yöneldiklerini belirten Abidin ve Mehmet Çiçek kardeşler ise, “Organik tarımı seviyoruz. Girdiler kontrol edilebildiği için topraksız tarım tam anlamıyla organik. İlk etapta deneme amaçlı küçük bir sera yaptık. Üretime başlar başlamaz heyecanımız arttı. Topraksız tarım ile çiftçilik yaparken doğaya karşı verdiğiniz savaşa 1-0 önde başlıyorsunuz. Böyle bir fırsat sunduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” diye konuştu.
Öncü kent İzmir
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde giderek yaygınlaşan topraksız tarım uygulamasının kentimizde de yaygınlaşması için bu kursu açtıklarını ifade eden Eğitmen Taner Kuruner, şu bilgileri verdi:
“Topraksız tarım, maliyeti düşük ama verimi yüksek bir üretim şekli. Bunun için geniş alanlara ihtiyaç yok. Evimizin balkonunda bile yapılabilir. Kursumuzdan mezun olan kursiyerler kendi işlerini kurmaya başladı. Kursumuz büyük ilgi görüyor. Farklı illerden öğrenciler kayıt olmak için arıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kursu açarak öncülük etti. Diğer belediyeler de kendi şehirlerinde kurs açmak için bizden bilgi alıyorlar.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!