İzmir'de Avrupa'dan gelen yapı denetim kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen kentsel dönüşüm toplantısında, Türkiye'deki 19 milyon binanın sadece 5 milyonunun sağlıklı olduğu, İzmir'deki yapı stoğunun yüzde 40'ının riskli olduğu açıklandı. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan, "Depremin yıkacağı binaları şimdi biz yıkmalıyız. Yaşama hakkı mülkiyet hakkından önce gelmelidir" dedi.
İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen Avrupa Yapı Denetim Kurulu İzmir Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Ekrem Demirtaş, 2012 yılında çıkan yasa ile ruhsatsız ve riskli yapıların ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini belirtti. Demirtaş, bu kapsamda kentsel dönüşümün parçası olmak üzere 192 hektar alanda kentsel dönüşüm yetkisi aldıklarını söyledi. Demirtaş, "Büyük çoğunluğu üyelerimizin işyerlerine ilişkin alanlar. Biz bu sorumluluğu üstlenirken hem Türkiye hem İzmir hem de üyelerimizi düşündük" dedi.
İnşaat sektörüyle ilgili üye sayısının 75 bin olduğunu dile getiren Ekrem Demirtaş, kentsel dönüşümün gelecek yıllarda hız kazanacağını söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında İzmir'de her yıl 30 bin konut yapılacağını belirten Demirtaş, "10 yıl içinde 300 bin konut inşa edileceğini ve o tarihten sonra kentte gecekondu kalmayacağını düşünüyoruz" dedi.
Avrupa Yapı Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Paul Everall da çok çekici buldukları İzmir'de düzenledikleri toplantıda yapı denetim çalışmalarını ele alacaklarını söyledi.
"NÜFUSUN YÜZDE 98'İ DEPREM RİSK KUŞAĞINDA"
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan da nüfusun yüzde 98'inin deprem açısından tehlikeli bölgede yaşadığını belirten Selahattin Varan, şöyle konuştu:
"1903 yılından günümüze topraklarımızda hasar oluşturulan 130 depremde 100 bin can ve yaklaşık 2 milyon ev kaybı yaşanmıştır. 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde 60 saniye içinde 33 bin can kaybı yaşanmıştır. 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremlerinde milli gelirin yüzde 10-15'i birkaç dakika içinde kaybolmuştur. Son yaşanan Van depremlerinde ise yıkılan veya ağır hasar gören konut sayısı yaklaşık 30 bindir."
"19 MİLYON YAPININ 5 MİLYONU SAĞLIKLI"
Türkiye'deki yapı stoğu incelendiğinde mevcut yapıların büyük kısmının eski mevzuat uyarınca inşa edildiğine dikkati çeken Varan, bu yapıların dayanıksız olduğunu, yalıtımının ve sağlıklı altyapısının bulunmadığını aktardı. Ülkedeki yaklaşık 19 milyon yapının sadece 5 milyonunun 1998 yılından sonra inşa edildiği için daha iyi durumda bulunduğunu ifade eden Varan, geriye kalan 14 milyonun yaklaşık yarısının da riskli olarak değerlendiğini belirtti.
"DEPREM YIKMADAN BİZ YIKALIM"
İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzerinde olduğunu, kaçak yapılaşmanın Sayıştay raporlarında yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini söyleyen Selahattin Varan, "Analizler sonunda, İzmir ve Büyükşehir Belediyesinin 2011 tarihli planında sağlıklılaştırma ve yenileme alanlarının İzmir genelinde 4 bin 371 hektar olduğu ve 313 bin konutun kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Depremin yıkacağı binaları şimdi bizim yıkmamız gerekmektedir. Yaşama hakkı mülkiyet hakkından önce gelmektedir" dedi.
"İZMİR'İN YAPI STOĞUNUN YÜZDE 40'I RİSKLİ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin, 2014 yerel seçim öncesi güvenli olmayan yapıların 21 ilçe 628 bin olduğunu, mevcut durumda dokuz ilçenin daha eklenmesiyle 30 ilçede 863 bin yapıya yükseldiğini söyledi. Şahin, İzmir'in yapı stoğunun yüzde 40'ının riskli olduğunu belirterek, belediyenin yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarını şöyle anlattı:
"İzmir'de 4 bin 700 hektarda yapı stoğu riskliğidir. Kentteki yapı stoğunun yüzde 40'ının dönüşüme ihtiyacı vardır, bu yapılar risklidir. İmar planlarına aykırı olarak yapılan yapıların dönüşümünü yapıyoruz. Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme'de yapıların tahliyesi sağlandı. Yapı yasağı olduğu için ağaçlandırıldı. 2 bin 140 yapı yıkılıp tahliye edilerek isteyene konut, isteyene parası verilerek tahliye edildi. Yaklaşık 20 bin insanın tahliyesi sağlandı. Kente 46 bin metrekare şu andaki Kültürpark alanı kadar yeşil alan kazandırıldı. Gaziemir Aktepe, Karşıyaka Örnekköy, Konak Ege Mahallesi ki burası Roman vatandaşların yaşadığı yer. Burada sosyal yapıyı göz önünde bulundurarak az katlı binalar tasarlandı. İç avlulu içe dönük yaşam koridorları ve buluşma yerleri tasarlandı. Tarihi kilise korundu. Halk toplantıları yapıyoruz. Uzlaşma görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Uzundere'de de uzlaşma görüşmeleri devam ediyor, uygulama projelerine geçeceğiz. Kentsel dönüşümde sosyal yaşam ve donatı alanlarının artırılmasını öngörüyoruz. Yüzde 40'a yakın yeşil alan ve ortak alan bırakıyoruz. Altı proje tamamlandığında 9 bin 600 yapıyı dönüştürmüş olacağız. Her bölgede ofis açıyoruz. Vatandaşların iletişimini sağlıyoruz dertlerini dinliyoruz, yönlendirmeler yapıyoruz."
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!