Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Organik Tarım Küme Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz ise, “Güney Doğu’da güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık getirecek yeni projelerimiz var. Çalışmalarımız için Gaziantep ve Şanlıurfa’yı pilot bölge seçtik, yakın zamanda çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.
Güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan ve 19 Kasım’da İzmir’de başlayan SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi’nde konuşan İzmir Kalkınma Ajansı İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, Türkiye’de 100 lisanssız tesis olduğunu ve bunun 24 tanesinin İzmir’de bulunduğunu belirterek, “İzmir’i yenilenebilir enerjide lider bir şehir haline getirmek bizim hedefimiz” dedi.
Sürdürülebilir bir kalkınmanın ekonomik gelişme, sosyal kalkınma ve çevrenin sürdürülebilirliği şeklinde üç boyutlu olduğunu söyleyen Çelik, “İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için ortak bir akıl oluşturmaya çalışıyoruz. Ajansımızın sahip olduğu kaynaklarla domino etkisi yaratmayı hedefliyoruz. İzmir’de bulunan 24 lisanssız tesisin 22 tanesini destekliyoruz. Lisanssız elektrik üretiminde halen 6.45 MW olan kapasitenin 9 MW’a çıkacağını tahmin ediyoruz. Mali destek ve farkındalık geliştirme konusunu hayata geçirerek, enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji üretim ve kullanımının arttırılması ve yenilenebilir üretim teknolojilerinin İzmir’de üretilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Çelik, KOBİ’leri, üniversiteleri, belediyeleri ve endüstriyel bölgeleri desteklediklerini ve bunun için toplam mali destek bütçelerinin 51.453.272 TL olduğunu ve her bir kurum veya şirkete en fazla 1 milyon TL destek yapabildiklerini ifade etti. Toplam bütçenin yaklaşık 27 milyon TL’sinin aktarıldığını belirten Çelik, kendilerine yapılan 107 başvurunun 41’ini desteklediklerini de sözlerine ekledi.
“Güney Doğu’da güneş enerjisi ile biber kurutacağız”
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Organik Tarım Küme projesinin Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz ise konferansta yaptığı konuşmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliğinin artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bölgenin termal ve PV açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirten Açıkgöz, “Bu kadar büyük bir potansiyeli bir potada eritip kalkınmaya yansıtmamız gerekiyordu. Güneş enerjisinde bölgede 4 pilot proje yürütüyoruz. Güney Doğu’da güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık getirecek yeni projelerimiz var. Çalışmalarımız için Gaziantep ve Şanlıurfa’yı pilot bölge seçtik, yakın zamanda çalışmalara başlayacağız” dedi.
“Güneş enerjisi santrali kurmak çok kolay”
IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali ise konuşmasında, güneş enerjisi ile ilgili çok yanlış bilgilendirmelerin olduğunu ve bu nedenle güneş enerjisi konusunda kafaların çok karışık olduğunu kaydederek, her şey doğru yapıldığında güneş enerjisi santrali kurmanın çok kolay olduğunu ifade etti.
Güneş enerjisi yatırımlarıyla ilgili henüz yönetmeliklerin olmadığı bir dönemde 2012 yılında Konya Medaş bahçesinde kurulu olan 200 KW’lık güneş santralini devreye aldıklarını belirten Bali, daha o günlerde üniversitelere giderek gençlerle toplantılar yaptığını ifade etti. Bali, “Ben gençlere inanıyorum. Üniversitelerde inanılmaz güzel toplantılar yaptık. Üniversitelerde güneş enerjisine çok ilgili gençler gördüm” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!