ANA SAYFA > İZMİR > İzmir su arıtmada bir numara

İzmir su arıtmada bir numara

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir su arıtmada bir numara

İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla yine “Türkiye lideri” oldu. İzmir’de AB standartlarında arıtılan yıllık kişi başına atık su miktarı 69.1 metreküpe ulaşırken, bu rakam İstanbul’da 34.1, Ankara’da ise sadece 6.4 metreküpte kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusundaki liderliğini bir kez daha tescilledi. Tüm belediyelere uygulanan son “Belediye Atık Su İstatistik Anketi” sonuçlarına göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı. 604 atık su arıtma tesisinin faaliyet gösterdiği ülkede İzmir,  54 atık su arıtma tesisi ile arıtma sayısında ilk sırada yer aldı.  İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izledi. Ankara’daki arıtma sayısı 19 olarak belirtildi.

Anket verilerine göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan toplam 92 atık su arıtma tesisi faaliyet gösterirken, İzmir, 16 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il oldu. İzmir’i 11 tesisle Antalya, 8’er tesis ile Muğla ve Ankara, 5 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile İstanbul izledi.

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2014 Belediye İstatistik Anketi”  verilerine göre, İzmir, kişi başına yıllık AB standartlarında arıtılan atık su miktarında da yine ilk sırada yer aldı. İzmir’de kişi başına yılda 69,1 metreküp atık su AB standartlarında arıtılırken, bu rakam Antalya’da 47,8 metreküp, İstanbul’da ise 34,1 metreküp olarak gerçekleşti. Ankara’da bu oran sadece 6.4 metreküp olarak belirlendi.

AB standartlarında atık su arıtım oranında da lider olan İzmir’de, atık suyun yüzde 95,3’ü Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan tesislerde arıtılırken, bu oran Kayseri’de yüzde 87,5, Bursa’da yüzde 84,5,  İstanbul’da yüzde 34,1 Ankara’da ise yüzde 10,3 olarak belirlendi.

TÜİK verilerine göre 1396 belediyenin hizmet verdiği Türkiye’de 2014 yılında 4,3 milyar metreküp atık su, kanalizasyon şebekeleri ile toplanarak uzaklaştırıldı ve bunun 3,5 milyar metreküp bölümünün arıtıldığı belirtildi. 3,5 milyar metreküp atık suyun yüzde 25’lik bölümü fiziksel arıtma, yüzde 33,2’lik bölümü biyolojik arıtma, yüzde 0.2’lik bölümü doğal arıtma yöntemleri ile arıtılırken, Avrupa Birliği standartlarında arıtılan atık su oranı ise yüzde 41,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye’ye örnek belediyeyiz

Türkiye’de geniş kapasiteli arıtma yapan örnek bir belediye olduklarını altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de arıtılan evsel atık suyun yüzde 95.3’ünü ileri biyolojik yöntemle yani Avrupa standartlarında arıtıyoruz. İzmir sınırlarında tüm ilçe ve beldelerimizin evsel atık su sorununu kurduğumuz ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri ile çözdük. İhtiyacı olan yerleşimlerde arıtma yatırımlarımızı sürdürüyoruz.  Bu yıl Tire ve Mordoğan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımına başlamayı planlıyoruz.  Sırada Dikili, Foça Gerenköy, Kiraz, Selçuk, Ulucak ve Yeni Şakran arıtma tesisleri var. Ayrıca Çiğli Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırmak için de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye’nin gururu

Zorunlu olmamasına rağmen, çevre mevzuatında AB kriterlerine uyarak biyolojik arıtma sisteminde “ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri” kurmayı tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma sayısı, arıtma yöntemi ve arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.

Büyük Kanal Projesi kapsamında İzmir kent merkezinin evsel atıkları halen Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıma tesisi olma özelliğini koruyan Çiğli’nin (2000) yanı sıra, 2001 yılında Güneybatı ve 2004 yılında Havza ile 2008 yılında Foça ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri hizmete girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 – 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisini hizmete aldı.

Torbalı, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Urla ve İzmir Yüksek Teknoloji arıtmaları ile bu ilçelerdeki evsel atık su sorunu çözüldü. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesisinin temeli atıldı.  Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin de yapımına başlanıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Doğal Yaşam Parkı'nın ziyaretçileri her geçen yıl artıyor
Sonraki Haber Karşıyaka’da binlerce öğrenci, aynı anda ellerini yıkayacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?