ANA SAYFA > ÇEVRE > İzmir Kuşcenneti'ne bakan güvencesi

İzmir Kuşcenneti'ne bakan güvencesi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir Kuşcenneti'ne bakan güvencesi

İzmir Kuşcenneti’nde yapılan çalışmalar sonucunda 2014 Yaz mevsiminde Kuşcenneti sazlıkları kurumadı. Su kuşlarından Bahri ve Kuğu’nun ürediği görüldü. Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatan 14 bin Flamingonun 6 bin yavrusu oldu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı; Türkiye’de gözlenen 474 kuş türünden 291’inin yaşama tutunduğu ve 107 kuş türünün kuluçkaya yattığı İzmir Kuşcenneti’nin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu’nun konuyla yakından ilgilenmesi ve ilgili birimler tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2014 yaz mevsiminde Kuşcenneti sazlıklarının kurumadığını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı;  “Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ve İzmir’deki Kuşcenneti ile ilgili kurumların Ege Üniversitesi ile işbirliği içinde çalışması sonucu 2014 yılında kurumayan sazlıklarda ilk defa su kuşlarından Bahri ve Kuğu üremiş olup Kuşcennetinde kuluçkaya yatan 14 bin Flamingonun 6 bin yavrusu olmuştur. Oysa Tuz Gölündeki 83 flamingo yavrusu kuraklık nedeniyle açlıktan ölmüştür. Kuşcennetinde flamingolar başta olmak üzere burada yaşayan bütün canlılar kendilerinin yaşaması için çalışan ve güvence veren Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na minnettardır” dedi.

“Bakanın talimatı doğrultusunda DSİ Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bizim önerilerimiz doğrultusunda çalışarak öncelikle sazlıklara tatlı su sağlayan kanal ve menfez girişleri temizlenmiş, ayrıca Süzbeyli yeraltı kuyusu ve Maltepe pompa istasyonu çalışır hale getirilmiştir” diyen Prof. Dr. Mehmet Sıkı;“Her iki pompa istasyonunun çalışmasının sağlanması DSi 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak ve pompa istasyonlarının abonelik ile elektrik ücreti Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü tarafından ödenecektir. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir İl Şube Müdürlüğü, Menemen Sol Sahil Sulama Birliği ve İzmir Kuşcennetini Koruma Birliğinin Üniversitemiz işbirliği ile yaptığı koruma çalışmaları sonucu; Türkiye’deki bütün sulak alanlarda su seviyeleri ciddi bir şekilde düşmüş, hatta Kırşehir’deki Ramsar alanı olan Seyfe Gölü (Kırşehir), Kars’taki Kuyucuk Gölü kurumuş olup Çivril Gölü (Afyon), Sapanca Gölü (Adapazarı) ve Manyas Kuş Cennetinde (Balıkesir) sulak alanları tehdit edecek şekilde sular çekilmişken İzmir Kuşcennetindeki sazlıklarda 2013 yılına göre su azlığı nedeniyle kuruma değil, bilakis 2014 yılı Eylül ayında sazlıklarda tatlı su fazlalığı vardır” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı;  “Türkiye’de gözlenen 474 kuş türünden 291’inin yaşama tutunduğu ve 107 kuş türünün kuluçkaya yattığı İzmir Kuşcenneti; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu’nun 2013 yılında DSİ Genel Müdürlüğüne “İzmir Kuşcennetindeki Kuraklığı Bitirin” talimatı doğrultusunda yapılan çalışmalar sonunda Kuşcenneti sazlıkları 2014 yaz mevsiminde kurumamıştır” dedi

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Kurban Bayramı'na hazır
Sonraki Haber Kemoterapi banyosu ile kanseri yendi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?