Operada gerçeklik akımının en önemli yapıtlarından biri sayılan Palyaçolar, metni ve müziği ile Ruggero Leoncavallo’nun en önemli operasıdır. Hastalık derecesinde kıskançlığın en gerçekçi biçimde işlendiği yapıt, ilk sahnelenmesinden bu yana besteciye büyük ün kazandırmıştır. Leoncavallo, yapıtını oyun karakterlerinden Tonio’nun ağzından şöyle tanımlamakta: “Bu kez tiyatro yerine gerçek yaşamdan bir kesit sunulacaktır.” Çıkış noktası şudur: “Sanatçı bir insandır ve onlar için yazılmalıdır.” Operanın konusu İtalya’nın Montalto kasabasında işlenen bir cinayetten alınmıştır. Gezginci bir toplulukla kasaba kasaba dolaşan palyaçolar. Montalto kasabasındaki gösteri için kasabaya gelirler. Grubun başı Canıo, oyunculardan Nedda ile evlidir fakat onun sadakatinden emin değildir. Kasabada gösteri öncesi meyhaneye gidilirken, bir diğer oyuncu Tonio, meyhaneye gitmek istemez. Bu durum Canio’yu endişelendirmiştir… Gösteri içinde gösteri ölümlerle sonuçlanacaktır.
1991 yılında ilk oynanışının ardından ikinci kez İzmir’de sahnelenecek Palyaçolar operasının Orkestra Yönetmenliği’ni Tulio Gagliardo ve Tolga Taviş, Sahne Yönetmenliği’ni Önder Gökseven üstleniyor.
Operada rol alan sanatçılar ise şöyle:
Nedda: Birgül Su Ariç - Filiz Güneş
Cannio: Lorenzo Mok Arranz -Aydın Uştuk
Tonio: Tamer Peker - Cengiz Sayın
Silvio: Nejad Beğde - Cihan Özmen
Arlequin: Murat Direk - Tankut Eşber - Serkan Taylan
Eserin Dekoratörü Tayfun Çebi, Kostüm Kreatörü Gülay Korkut, Koro Yönetmeni Nicoletta Olivieri, Işık Dekoratörü Müfit Özbek, Koreograf ise Şebnem Şenel.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!