TÜİK verilerine göre Avrupa Birliği (AB) standartlarında arıtma yapan ileri biyolojik arıtma tesisi sayısı, arıtılan suyun toplam atık suya oranı ve kişi başına düşen atıksu arıtma miktarında Türkiye’nin önde gelen kenti İzmir’de mavi bayraklı halk plajlarının sayısı artıyor. Bu yıl mavi bayrak almaya hak kazanan beş halk plajından kent merkezine en yakın olan Güzelbahçe Belediyesi İkinci Liman Halk Plajı’nda “Mavi Bayrak” gururu yaşandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) Mavi Bayrak Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş’ın katıldığı törenle plajda mavi bayrak göndere çekilirken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvenli plajlar oluşturmak için açtığı cankurtaran kursunu başarıyla tamamlayanlara da sertifikaları verildi.
Mavi bayraklı halk plajlarına gölgelik ve şemsiyelik
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de 10 ilçede bulunan mavi bayraklı halk plajlarında donanımı artırmak ve pandemi nedeniyle satış yapmakta zorlanan yerel üreticiyi desteklemek için şemsiye ve gölgelik dağıtılacağını müjdeledi. Başkan Soyer, Roman hemşehriler tarafından yapılan hasır şemsiye ile gölgeliklerin dağıtımına Güzelbahçe’den başlayacaklarını açıkladı.
Soyer, “Gururlu ve heyecanlıyız”
Temmuz ayında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından her yıl düzenlenen Mavi Bayrak Ulusal Töreni’ni Çeşme Ilıca Plajı’nda gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Soyer, “Bugün bu yıl ilk defa mavi bayraklı hizmet verecek İkinci Liman Halk Plajı’nda, Güzelbahçe’nin ilk mavi bayraklı plajının bayrağını göndere çekecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek geçtiğimiz yıl Kasım ayında mavi bayraklı halk plajlarının sayısını artırmak, koordinasyonunu sağlamak amacıyla Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi adıyla bir birim kurdu. Birimimiz İzmir plajlarının yüzme suyu kalitesini artırmak, çevre yönetimi ve can güvenliği gibi hususlarda İzmir’deki standartları yükseltmek, mavi bayrak kriterlerinin en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak gibi önemli görevler üstlendi. İzmir’de toplamda 52 Mavi Bayraklı Plaj sayısı mevcut. Bunun içerisinde 24 mavi bayraklı halk plajımız bulunuyor. Ne mutlu ki, kurduğumuz birimimizin koordinasyon çalışmaları sayesinde, sadece 2020 yılında İzmir’deki Mavi Bayraklı halk plajı sayısını yüzde 25 artırmayı başardık. Bu yıl Güzelbahçe İkinci Liman Halk Plajı ile birlikte Urla’da üç, Çeşme’de bir halk plajımız mavi bayrak almaya hak kazandı ” dedi. Konuşmasında cankurtaran kursunu başarıyla tamamlayan gençleri de kutlayan Başkan Soyer, önümüzdeki yıllarda can güvenliği standartlarını İzmir’deki tüm halk plajlarında sağlamak için eğitimlerin devam edeceğini bildirdi.
Şimdi “İzmir zamanı”
İzmir’i dünya ölçeğinde bir turizm çekim merkezi haline getirmek için çalıştıklarını vurgulayan Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kentteki tüm turizm paydaşlarıyla birlikte pandemi sonrası yeni dönemi İzmir için bir fırsata dönüştürmeyi hedefliyoruz. Doyasıya yüzmek, güneşlenmek ve keyifli bir tatil geçirmek için ‘İzmir zamanı’ diyoruz. Güvenli ve temiz plajlara verilen 52 Mavi Bayraklı plajımız ve hijyen standartlarının belirlendiği turuncu çemberli işletmelerimizle İzmir’in pandemi döneminde de tertemiz olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kent merkezimize en yakın ve Güzelbahçe ilçemizin de ilk Mavi Bayraklı halk plajı olan İkinci Liman Halk Plajı’nın Güzelbahçe’ye ve tüm İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum. Bir gün Karataş ve Göztepe’de plaj yapıp buralarda mavi bayrağı göndere çekmenin gururunu yaşamayı ümit ediyoruz”.
İnce, “Doğa karşıtı projelerle anılmak istemiyoruz”
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Güzelbahçe’nin günübirlik turizmin önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Çevre ve doğanın karşısında olan projeler Güzelbahçe’ye geldiğinde karşı duruyoruz. Onların eksikliklerini anlatıyoruz ve bu gündemlere anılmak istemiyoruz. Üzerinde durduğumuz plaj alanı mülkiyetti ve belediye tarafından geçmiş dönemlerde kamulaştırıldı. Bu alana bisikletle ve kıyıdan yürüyerek gelmek için bir plan hazırladık. 2013 yılından bu yana uğraşıyorum. Planda bir metrekare yapı yok. Yürüyüş yolu ve bisiklet var, plajlardan oluşuyor. Büyükşehir Belediyemizin Parklar ve Bahçeler Dairesi projeyi hazırladı. Sadece bir imza bekliyoruz. Go-Kart planındaki gibi hızlı plan onaylarının çıkmasını istiyoruz” dedi. Mavi bayrak alan halk plajının dar gelirli İzmirlilerin toplu ulaşım kullanarak gelebileceği ilk mavi bayraklı plaj olduğuna dikkat çeken İnce, İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen çalışmalara katkı koyan tüm kurumlara teşekkür etti.
Karataş, “Mavi Bayrak kent merkezine yaklaşıyor”
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Mavi Bayağın yavaş yavaş kent merkezine yaklaştığına dikkat çekerek, “Bu plajımız geçen yıldan bu yana çok önemli bir değişim geçirdi. Güvenli bir şekilde, tertemiz, masmavi, engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun bir plaj oldu. 2020 yılında Türkiye sahip olduğu 486 plaj ile İspanya ve Yunanistan’ın ardından mavi bayraklı plaj sayısında üçüncü sırada. Önümüzdeki dönemde hem devletimizin, hem yerel yönetimlerimizin hem de sivil toplum örgütlerimizin çalışmalarıyla ikinci ve daha sonra birinci olabiliriz” diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye’de ilk kez belediye bünyesinde Mavi Bayrak Komisyonu Birimi kurulmasına sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür eden Karataş, şunları söyledi:“Başkanımızla birlikte çok önemli çalışmalar yapmaya başladık ve bunların meyvesini bu yıl aldık. 49 olan Mavi Bayraklı plaj sayımızı 3 artışla 52’ ye çıkardık. Altı yıldır mavi bayraklı plajlarda cankurtaran istihdamı için uğraşıyorduk. Valiliğe de yazılar yazdık ama sonuç alamamıştık. Başkanımız Tunç Soyer çok önemli bir adım atarak hem cankurtaran ihtiyacını karşıladı hem de bölgesel bir istihdam modeli oluşturdu. Mavi bayrağı almak zordur ama kaybetmek çok kolaydır bu bayrağın korunması çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Güzelbahçe Belediye Başkanımız Mustafa İnce gerekli çabayı ortaya koydular. Şimdi bu bayrağın korunması görevi halkımıza düşüyor”.
Mavi bayrak göndere çekildi
Törende İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen cankurtaran eğitimini başarıyla tamamlayan 5’i kadın 49 genç, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) onaylı Gümüş Bröve belgelerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin elinden aldı. TÜRÇEV yetkilileri ve halkın katılımı ile birlikte Güzelbahçe 2. Liman Siteler Mahallesi Halk Plajı’nın mavi bayağı göndere çekildi. Bu yıl İzmir’de Mavi Bayraklı hizmet verecek halk plajlarına Güzelbahçe ve Çeşme Ilıca Halk plajları ile birlikte Urla’daki Mavi Plaj, TCDD Urla Eğitim ve Dinlenme Tesisleri ile Çamlıçay halk plajları eklendi.
Mavi Bayrak nedir?
Mavi Bayrak nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Plajlar için 33, marinalar için 38, yatlar için ise 17 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. Plajlardaki sıhhi tesislerin tamamının paket arıtma tesisi veya belediye arıtma tesisine bağlı olması da zorunlu kriterler arasında. Mavi bayrak adayı plajlar için Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereğince yaz sezonu boyunca (Mayıs- Ekim ayları arası) 15 gün arayla deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik analizleri yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerin sonuçları yuzme.saglik.gov.tr adresinden düzenli olarak paylaşılıyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!