Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasemin Tokem’in oturum başkanlığını yaptığı panelde; Kızılay Konak Şube Başkanı Tekin Akkoyun, İzmir Ege Bölge Kan Ürünleri Dağıtım Müdürü Dr. Bülent Büyükgök, Ege Bölge Afet Müdürü Halil Aksüt, Kızılay Konak Şube Gençlik Kolları Başkanı Osman Bayram panelist olarak yer aldı. Panel; İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Türk Kızılay’ı Bornova Şube Başkanı Fahrettin Dodak ve Bayraklı Şube Başkanı Mehmet Mert’in de aralarında bulunduğu Kızılay Şube Temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
“2011 yılından beri Kızılay ile ortak projeler”
Panelin hedeflerini anlatan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasemin Tokem, Türk Kızılay’ının ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü faaliyetlerinin paylaşılmasının yanı sıra gençler tarafından yürütülen etkinlik ve sosyal sorumluluk projelerinin üniversite gençlerine aktarılması, gençlerde sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amacıyla bu panelin düzenlendiğini kaydetti. Doç. Dr. Tokem, Türk Kızılay’ı ve İKÇÜ arasında 2011-2012 öğretim yılının güz döneminde imzalanan işbirliği protokolüne vurgu yaparak, öğrencilerin kan bağışı hakkında eğitimler aldığını, gençlerin kan bağışçısı olmalarının sağlanmasını amaçladıklarını belirtti.
“Esas olan konu Hedef 25”
Türk Kızılay’ının üniversitelerle neden işbirliği içinde oldukları sorusuna da açıklık getiren Doç. Dr. Yasemin Tokem, "Aslında bu işbirliğinin gerçekleştirilmesine esas olan konu Hedef 25 olarak adlandırılan bir programdır. Hedef 25; kan bağışı ile hayat kurtarmanın değerini hatırlatan bir gençlik konseptidir. Çıkış noktasını; AIDS’in görülme sıklığının yüksek olduğu Zimbabwe’deki genç öğrenciler oluşturmuştur. Genç ve düzenli kan bağışçılarından seçilen öğrenciler, 1989’da iki kan merkezi tarafından “Pledge 25 Club” adı altında bir pilot çalışma için toplanmıştır. Bu oluşum; HIV başta olmak üzere, kan bağışı açısından risk oluşturan davranışlar hakkında eğitim verilmesi ve kan yoluyla bulaş riski olan hastalıkların en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Uluslararası platformda Kızılhaç ve Kızılay dernekleri tarafından Club 25 adıyla yürütülmektedir. Ülkemizde ise 2006 yılından itibaren Türk Kızılay’ı tarafından Hedef 25 adı ile üniversitelerde yürütülmektedir" diye konuştu.
“Gönüllülük prensibi ile yardıma muhtaç insanlara uzanan bir el olabilmek”
Panelistlerden Kızılay Konak Şube Başkanı Tekin Akkoyun, Kızılay’ın çalışmalarına, afet ve kan bağışı dışında yürütmekte olduğu faaliyetlerine ve Kızılay bünyesinde görev almanın tamamen gönüllülük esasına dayandığını belirtti.
İzmir Ege Bölge Kan Ürünleri Dağıtım Müdürü Dr. Bülent Büyükgök ise bir damla kanın ne kadar büyük bir kurtarıcı olduğunu hatırlatarak; 18 – 65 yaş arasında, 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı bireyin 3 ayda bir tam kan bağışı yapabileceğine dikkat çekti. Büyükgök, bağışlanan kanların, kan merkezlerinde çeşitli testlerden geçirilerek bileşenlerine ayrıldığını, daha sonra da ihtiyacı olan hastalara yönlendirildiği ifade ederek, gençlerden destek istedi.
Ege Bölge Afet Müdürü Halil Aksüt de, sel, deprem, çığ, savaş gibi olağanüstü durumlarda afet yönetimi konusunda halkın beklentisine, yapılan yanlışlara ve olması gereken doğrulara değindi. Aksüt, iyi planlanmış bir afet yönetiminin kriz anını en az hasarla atlatmak ve doğru yönlendirmeleri sağlamak açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Panelin ana teması olan üniversite gençliğini çok farklı bir boyuta taşıyacak paylaşımlarda bulunan aynı zamanda İKÇÜ öğrencisi olan Kızılay Konak Şube Gençlik Kolları Başkanı Osman Bayram ise gençlik hizmetlerinin çalışmalarına, gençlik enerjisinin etkili, doğru ve faydalı kanallara aktarılmasına ve gönüllü gençlerin katılımı ve desteğiyle Türk Kızılay’ının çok daha verimli çalışacağını değindi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!