ANA SAYFA > İZMİR > Her yıl 1500 ağaç doğaya kazandırılacak

Her yıl 1500 ağaç doğaya kazandırılacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Her yıl 1500 ağaç doğaya kazandırılacak

Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık 1000 ton korbandioksitin atmosfere salınımını engelleyecek “Solar Çamur Kurutma Tesisi” açıldı.

Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nden sonra İzmir’in ikinci çamur bertaraf tesisinin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre konusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini belirtti. Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının önümüzdeki günlerde temelini atacaklarının da müjdesini verdi.

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imza attı.

Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde İzmir'in ilk  “Solar Çamur Kurutma Tesisi” törenle hizmete açıldı.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Prof. Dr. Hülya Güven, Prof. Dr. Oğuz Oyan,  CHP İl Başkanı Ali Engin,  Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye ve İZSU bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Çevre yatırımlarında Almanya ile yarışır hale geleceğiz

634 bin Euro'ya mal olan tesisin açılında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevre yatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını ve dünyada kentlerin çevre yatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını belirtti.

İzmir'in kalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti diğer yandan turizmi, hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, olmazsa olmazlarının da çevre yatırımları olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık.  Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evsel atıkların bertarafı- geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye de tek,  dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ile kıyaslanacak konuma gelecek" diye konuştu.

Nakliyede tasarruf

Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında temeli atılan ve 10 yıl önce hizmete giren Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nin Tahtalı Havzası'nın korunmasına hizmet ettiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu tesiste güneş enerjisi ile çamurların yüzde 20 katı maddeden yüzde 80 katı maddeye dönüşeceğini,  uzak bölgelerdeki çamurların yapımı tamamlanan Çiğli'deki Çamur Çürütme ve Kurutma tesisine taşınmayacağını vurgulayarak nakliye maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacaklarını söyledi.

Tramvayın temelini atacağız

Kentteki yatırımlara ilişkin bilgilerde veren Başkan Kocaoğlu, yasal sıkıntılar nedeniyle geciken Balçova Teleferik inşaatında hızla ilerlediklerini, Gaziemir Yeni Fuar Kompleksinde hızla çalıştıklarını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz aklı ve bilimi kullanarak,  stratejik planımız doğrultusunda,  öncelik sıralamamızı doğru belirleyerek kentimizin kalkınması için,  kent insanın yaşam standardını artırmak için çalışmalarımızı el birliği ile sürdürüyoruz. Yakında Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelini atacağız.  Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk defa başlayan bir uygulamadır. Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabi ki alışkanlıkları bir iki günde değiştirmek mümkün değil. 

10 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum.  Kentin ve kentlinin aleyhine bir konuyu ne düşündük ne imza attık.  Aktarmalı sistem kentlinin lehine bir sistemdir. Benim sizden talebim bunun yerleşmesi için elinizden gelen çabayı göstermeniz.  Eğer bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Raylı sistemler arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacaktır. Önemli olan bu koşulları hazırlamaktır. Biz bütün gücümüzle okulların açılacağı Eylül ayı ortalarında bir aksaklık yaşanmamasını sağlamak için çalışıyoruz.

Konuşmasında Pazar günü yapılacak 1. tur Cumhurbaşkanı seçimine de değinen Başkan Kocaoğlu,  herkesin vatandaşlık görevini yapması ve oy kullanması gerektiğini söyleyerek  katılımın yüksek olmasının ülkemiz açısından önemli olacağını da vurguladı.

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise yaptığı konuşmada İzmir'in ilk solar çamur kurutma  tesisin   Menderes'te yapılmış olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Başkan Kocaoğlu'na Menderesliler adına teşekkür etti.
Çevre projesine İZKA desteği

1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış olacak. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş, İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı. 

2 bin ton çamur 480 tona düşecek

Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi ve civarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamur kurutularak, kurutma işleminden sonra 480 ton kurutulmuş çamur elde edilecek.

Bu kurutulmuş çamur  çamur çimento sanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. 

Bu tesisin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi,  Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistem kurularak, bu çamurun kurutulması için harcanacak biogaz başka alanlarda kullanılacak.

Meteoroloji istasyonu bile var

120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı.

12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere serilecek ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılacak.

Yüzde 80 kuru madde içeriğine ulaşan çamur buradan kamyona yüklenecek. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlayacak.

Her yıl 1500 ağaç

Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde atıksu arıtımı faaliyeti oluşan günlük yaklaşık 5.5 ton çamur, 15 ton kapasiteli nakliye araçları vasıtasıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmakta ve kapasitesi nedeniyle yılda ortalama yaklaşık 133 sefer yapılmaktaydı.

Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak. Projede uygulanacak yöntemle, endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4000 kWh elektrik enerjisi tasarruf edilecek.

Bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 800 bin - 1 milyon TL tasarruf sağlanacak.

Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Matematik literatürüne Türkiye kaynaklı bir problem daha sunulacak
Sonraki Haber Sanatseverlere dopdolu program

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?