İzmir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Türk Hemşireler Derneği işbirliği ile 2016 ana teması “Hemşireler Değişim İçin Bir Güç: Sağlık Sisteminde Dayanma Gücünün Geliştirilmesi” olan Hemşirelik Haftası etkinlikleri İzmir Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Dernek Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Vural ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu’nun konuşmaları ile başlayan açılış töreni, Prof. Dr. Gülseren Kocaman’ın “Sağlık Sisteminin Dayanma Gücü Nedir?” başlıklı konferansı ile devam etti.
2030 yılında 10 milyon hekim, hemşire ebe gibi sağlık personeli açığı olacak
Kriz durumlarında hazır olma ve gerektiğinde ihtiyaç duyulan müdahaleyi gerçekleştirme, kriz anında temel işlevlerini sürdürme, kriz süresince öğrenilenlerden ders çıkarma ve koşullar gerektirdiğinde tekrar düzenleme olarak tanımlanan dayanıklılık üzerine konferans veren Kocaman, dayanıklı sağlık sisteminin ancak dayanıklı sağlık çalışanları ile sağlanabileceğine vurgu yaptı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2030 yılında dünyada 10 milyon hekim, hemşire, ebe gibi sağlık personeli açığı olacağı bilgisini paylaşan Prof. Dr. Kocaman dayanıklı sağlık sistemleri için şimdiden önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Yaklaşık 150 bin çalışan hemşiresi, kişi başına düşen 197 hemşire ortalaması ile Avrupa ve Amerika’nın gerisinde yer alan Türkiye’de büyük çapta istihdam açığı bulunuyor.
Konferansın ardından etkinlikler, oturum başkanlıklarını Yrd. Doç. Dr. Fatma Vural ve Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar’ın yaptığı “Sağlık Sisteminde Dayanma Gücü Nasıl Geliştirilir?” paneli ile devam etti. Uzm. Hem. Yeliz Akatın, Öğr. Gör. Ayşe Büyükbayram ve Prof. Dr. Özge Uzun’un dayanma gücünün geliştirilmesi konusunda bireysel, organizasyonel ve istihdama yönelik sunumlarının ardından Down Sendromlular Korosu’nun şarkıları etkinliğe renk kattı.
İnci Erefe-Leman Birol Araştırma Ödülleri ve meslekte 25’inci yılını dolduranlara verilen ödüllerin ardından öğrenci proje sunumlarının gerçekleştiği etkinlik, Fotoğraf, Şiir/Kısa Yazı Yarışma Ödüllerinin takdimi ile devam etti. Dekanlar, bölüm başkanları, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri, başhekimler, İzmir Güney ve Kuzey Bölgeleri Kamu Hastaneler Birliği temsilcileri, sendika yöneticileri, dernek üyeleri, hemşireler ve öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen etkinlik, İzmir Üniversitesi Halk Dansları Topluluğunun gösterisi ile son buldu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!