Diş Hekimi Uğur Bilkay: ‘’Hamilelik esnasında bebek kendisi için gerekli kalsiyumu (eğer anne adayının besinlerden alması gereken kalsiyum miktarı yeterli değilse) annenin dişlerinden değil kemiklerinden karşılar. Dişlerde bir kalsiyum kaybı oluşmaz. Dolayısıyla hamilelik esnasında dişlerde görülen problemlerin sebebi bu değildir’’ dedi.
Hamilelikte tükürükteki asit miktarının arttığına dikkat çeken Bilkay, “Bu da dişlerde çürük oluşma riskini arttırır. Anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse hormonal değişime bağlı olarak diş eti sorunları artar. Diş etlerindeki şişlik, kanama, kızarıklık oluşur. Buna hamilelik ‘’gingivitisi’’ denir. İkinci ayda başlar 8’inci ayda maksimum seviyeye ulaşır. Anne adayının hamile kalmadan önce mutlaka diş hekimine başvurup ağız ve diş sorunlarını tedavi ettirmesi çok önemlidir” diye konuştu.
Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişlerde çürük riski, diş etlerinde kızarıklık- kanama ve şişkinliğin arttığını ifade eden Bilkay, şunları söyledi: “Kanamadan dolayı diş fırçalama kesinlikle bırakılmamalıdır. Her gün mutlaka 2 kez mümkünse her yemekten sonra dişler fırçalanmalı, diş araları özel fırçalar veya diş ipi ile temizlenmelidir. Hamilelik boyunca kontrol amaçlı olarak düzenli diş hekimine gidilmelidir. Çok özel acil durumlar dışında hamileliğin ilk üç ayı ve son üç ayında anne adayına hiçbir müdahalede bulunulmaz ancak 4-6 ayları arasında küçük müdahaleler (dolgu, diştaşı temizliği) yapılabilir”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!