ANA SAYFA > SAĞLIK > Günde defalarca tansiyon ölçmek sizi yanıltabilir

Günde defalarca tansiyon ölçmek sizi yanıltabilir

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Günde defalarca tansiyon ölçmek sizi yanıltabilir

Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzmanlarından Doç. Dr. A. Ozan Kınay, 10- 17 Nisan Kalp Haftası dolayısıyla kalp ve damar sağlığını tehdit eden ve birçok ölümcül hastalığa zemin hazırlayan hipertansiyon hastalığının teşhisinde doğru kan basıncı ölçümünün önemine vurgu yaptı.

Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzmanlarından Doç. Dr. A. Ozan Kınay, kalp ve damar sağlığını tehdit eden hipertansiyon (yüksek tansiyon) ile mücadelede kan basıncının doğru ölçülmesinin önemli olduğunu, ancak bunun çok da kolay bir iş olmadığını vurguladı. Kan basıncı ölçümünün ne şekilde yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Doç. Dr. Kınay, günümüzde kan basıncının ölçümünü mümkün kılan otomatik tansiyon aletlerinin evlerde çok sık kullanılmasının bazı hastalarda saplantıya neden olduğunu ve endişelenerek günde defalarca kan basıncını ölçen hastaların değerlerinin yüksek çıkabildiğini vurguladı. 

Her baş dönmesi ya da baş ağrısı şikayetinin hipertansiyon belirtisi olmayacağının altını çizen Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Ozan Kınay, şöyle konuştu:

ENDİŞE KAN BASINCINI YÜKSELTEBİLİYOR 

“Günümüzde evlerde kan basıncının ölçümünü mümkün kılan otomatik tansiyon aletlerinin hemen hemen her eve bir ütü, fön makinesi gibi girmiş olması tansiyonunu sık sık ölçen birçok kişinin olmasını beraberinde getirdi. Bu ilk bakışta biz hekimleri çok memnun etse de son yıllarda giderek artan klinik deneyimim bazen kaygıları yüksek hastalarda bu aletler ile evde çok sık kan basıncı ölçmenin tansiyon konusunda adeta saplantıya neden olduğunu fark etmemi sağladı. Böylece başımız mı ağrıdı, hemen tansiyonu ölçelim, kan basıncı yüksek mi çıktı? ‘Demek ki tansiyon sorunum var’ hissine kapılan birçok kişiyi muayene etmekteyim. Bu kişiler endişelenerek günde defalarca kan basıncı ölçmeye çalışıyorlar ve zaman zaman oluşturdukları kaygıları sebebi ile kan basınçları daha da yükseliyor ve acil servise koşuyorlar. Bu durum gereksiz yere acil servislere yüklenmelere de sebebiyet veriyor.”

EN GÜVENLİ YÖNTEM: 24 SAATLİK TAKİP

Doç. Dr. A. Ozan Kınay, hipertansiyon teşhisini koymada en güvenli yöntemlerden birinin 24 saatlik tansiyon takibi olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Rutin klinik pratiğinde tansiyonun yükselmesi durumu ile gerçek hipertansiyonun ayırımında yukarıda verdiğim örnekte görüldüğü üzere biz hekimler zorluk yaşamaktayız. Kalp ve damar sağlığını tehdit eden hipertansiyonu görmezden gelmemeli, ama hipertansiyonu olmayan, stres ya da vücudunda hissettiği olumsuz fiziki duygular (baş ağrısı vb.) nedeniyle basit tansiyonun yüksek çıkması meselesini ayırt etmeliyiz. Bu zor ayırımın yapılmasında 24 saat boyunca kan basıncı gidişini izlememizi sağlayan tansiyon holter tetkiki hekimlerin imdadına yetişiyor. Böylece hastanın kaygılarını artırmadan tansiyon meselesini tedavi etmemiz gerekip gerekmediğine karar verebiliyoruz.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber TEOG'da başarıyı artıran yöntem
Sonraki Haber Sertel’in ücretsiz mektup önerisine yeşil ışık

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?