Görme Engelliler Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenecek görme engelliler için okuma tiyatrosu etkinliği Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye’de ilk defa bir tiyatro oyunu kabartma alfabeye çevrilecek. Proje, görme engelli kişilerin motivasyonlarını arttırmayı, toplumda görme engellilerin başarabilecekleri ile ilgili farkındalığı yükseltmeyi ve aynı zamanda görme engellilerin istihdam olanaklarının arttırmayı hedefliyor.
İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, Çevirmen ve Konuşma Sanatı Eğitmeni Zeynep Nutku tarafından Temel Tiyatro Eğitimi, Tiyatro Sanatçısı, Tiyatro Nienor'un sahibi Ebru Sağay'dan ise diksiyon ve güzel konuşma eğitimi alan görme engelliler, oyunculuğa çabuk ısındı. Bir çoğu öğretmen olan oyuncu adayları, tiyatro sanatçılarının verdiği metinleri başarıyla seslendirdi. Esprileriyle çalışmayı eğlenceli bir hale sokan oyuncu adayları, "Tiyatro sahnesine çıkacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Bu organizasyona ev sahipliği yapan MaviBahçe yönetimine teşekkür ederiz" dedi.
Görme engellilerin Türkiye'de daha önce yapılan tiyatro çalışmalarında sesli kitaptan çalışarak oyuna hazırlandıklarını belirten Ebru Sağay, "Sesli kitaptan çalışma yapan görme engelliler, sesli kitabı okuyan kişiyi taklit ediyorlardı. MaviBahçe ile birlikte Türkiye'de yapılmayan bir çalışmaya imza atıyoruz. Görme engelli oyuncu adayları Braille alfabesine çevrilen metinlerden okudukları oyun metni üzerinden çalışmalarını yürütecekler. Böylelikle kendi beden dillerini ve seslerini kullanacak. İlk oyunumuzu 28 Ocak tarihinde sergilemeyi planlıyoruz" dedi.
Daha önce görme engelliler ile kitap okuma etkinlikleri yaptığını belirten Sağay, "Görme engelli kütüphanelerinde kitap okunuyor ancak antik yunan oyunu ilk kez biz çevirdik ve okuyoruz. Amacımız kütüphanelerde tiyatro bölümü kurmak. Oyunlar ve kuramsal kitaplar da çevrilmeli ki görme engelliler de tiyatroyu bilerek, becerilerini kullanmayı öğrenerek yapabilsinler" diye konuştu.
Etkinliğe Katılım Ücretsiz Olacak
MÖ 496 – 406 yılları arasında yaşayan Atinalı filozof Sofokles’in bir eseri olan Antigone üzerine kurulan etkinliğe katılım ücretsiz olacak. 14 yaş ve üzerinde Braille alfabesi bilen görme engelli kişilerin katılımıyla gerçekleşecek atölye çalışmasının kontenjanı 10 kişi ile sınırlı olacak. Tiyatro, 28 Ocak tarihinde ise MaviBahçe AVM’de sergilenecek.
"Antigone" MaviBahçe'de Hayat Buluyor
MaviBahçe tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında görme engelli kişiler 28 Ocak tarihinde tiyatro sahnesine çıkacak. Sosyal sorumluluk projeleri ile adından söz ettiren MaviBahçe böylece hem faydalı hem de farkındalık arttırıcı bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!