Dünyanın teknik anlamdaki en saygın ve en büyük mühendislik topluluğu olan IEEE’nin (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) Türkiye şubesinde her sene gerçekleştirilen IEEE Türkiye Öğrenci ve Genç Profesyoneller Kongresi’nin 13’cüsü bu yıl İzmir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılmaya başlandı. Yaklaşık 40 üniversiteden 280 genç mühendis adayının katıldığı kongrenin açılışı İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışa İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı ve İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı Selim Doğanata, Öğrenci Topluluğu Danışmanı ve Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Orhun, İzmir Üniversitesi IEEE Öğrenci Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yavuz ve IEEE Türkiye Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başak Yüksel ile IEEE Türkiye Öğrenci Temsilcisi Ayhan Epik Türkiye’nin dört bir yanından gelen IEEE üyeleri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Üniversitesi IEEE Öğrenci Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yavuz, Türkiye’de toplan 26 bin üyesi bulunan ve Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekomünikasyon ile diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan IEEE’nin 13’üncü kongresinin geleceğin mühendisleri için önemli bir tanışma olanağı sunduğuna dikkat çekti.
Teknoloji üretmek için değil insanlığa hizmet etmek için bir aradayız
Yavuz’un ardından söz alan Prof. Dr. Emrah Orhun ise öğrenci yıllarından bu yana IEEE içinde bulunduğunu belirterek sözlerine başladı ve Bugün Türkiye ve yabancı ülkelerde pek çok Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği müfredatını belirleyen IEEE’nin lisans öğrenciliği ve öğretim üyeliği dönemince önemli kaynaklara ulaşmasını sağlayan örgüt olduğunu ifade etti. Bununla birlikte IEEE’nin, mühendisliğin pek çok alanı için de düzenlediği konferanslar ile mesleki gelişime hizmet ettiğine değinen Orhun, “IEEE’nin tüm mühendislik hizmetlerinin kamu yararına olması gerekliliği etik ilkesi akademik hayatımda yol gösterici oldu. Ayrıca 2009 yılından bu yana (İnsanlık için teknolojiyi ilerletme) sloganın IEEE logosunda yer alması bence tüm mühendisler için önemli bir hedefin altını çiziyor. Hepimizin sadece teknoloji üretmek için değil, insanlığa hizmet etmek için bir araya geliyor olması gelecek için çok ümit verici” diye konuştu.
Bilim ve teknoloji adaptasyonuna önem verilmeli
Orhun’un ardından söz alan Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı ve İGİD Başkanı Selim Doğanata ise güncel ve çağın ötesindeki teknolojiler hakkında bilgi edinme ve geleceğin mühendisleri arasında iletişim ağı oluşturma gibi fırsatlara zemin hazırlayan kongreye ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Bilim ve teknolojinin gelişimini değerlendirdiği konuşmasında Doğanata, tarih boyunca üretilen verilerin yüzde 90’ının son 2 yılda gerçekleştiğine dikkat çekerek, bu hazinenin insanlığın geleceğine dair önemli ipuçları vereceğini söyledi. Uzmanların ilgili verinin ancak yüzde 1’ini analiz edebildiğini ifade eden Doğanata, bu bakımdan bilim ve teknoloji adaptasyonuna daha çok önem vermek gerektiğini vurguladı.
IEEE Türkiye Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başak Yüksel ise konuşmasında, IEEE’nin düzenlenecek organizasyonlar, konferans ve kongreler için öğrencilere verdiği destekler hakkında bilgi verdi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!