İki farklı hastanede kalp sorunları nedeniyle anestezistlerin risk almadığını, bu nedenle iki kez ameliyat masasından kaldırıldığını belirten 77 yaşındaki Halil Özayvar, omurilik kanal daralması nedeniyle bir kez daha ameliyatlık oldu. Ama bu kez doktoru, kardiyologlarla işbirliği yaptı, Özayvar’a geçici kalp pili takıldı, ameliyatı sorunsuz gerçekleştirildi. Halil dede, ameliyat olabilmenin ve şikayetlerinden kurtulmanın keyfini yaşarken, Prof. Dr. Kemal Yücesoy, “Hastalar, bu hastamızda olduğu gibi tansiyon, şeker, kalp gibi ek sağlık sorunları olduğunda da ameliyat edilebilmeli. Ama bunlar olunca ameliyattan kaçınılıyor” dedi.
YAŞLILIKLA BİRLİKTE SAĞLIK SORUNLARI ARTIYOR
Yıllarca Konya’da restoran işletmeciliği yapan, kendini emekli edip İzmir’de çocukları ve torunlarıyla mutlu bir yaşam süren 3 çocuk, iki torun sahibi Halil Özayvar, yaşı ilerledikçe çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bunlardan biri prostat olurken, ardından iki kez daha ameliyat gerektiren sağlık sorunları oldu. Ancak kalp ritmindeki bozukluk nedeniyle bu iki ameliyat gerçekleştirilemedi. Son zamanlarda ise Özayvar dizlerindeki ağrılardan, yürüyemez hale gelip, düşmekten şikayet etmeye başladı. Bu şikayetlerle İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemal Yücesoy’a başvurdu. Yapılan muayene ve MR tetkiki sonunda Özayvar’a “lomber spinal stenoz” (omurilik kanal daralması) tanısı koyuldu. Sorunun tek çözümü ameliyat olurken, Özayvar’ın kalp rahatsızlığı bu ameliyata da engel olarak karşısına çıktı. Prof. Dr. Yücesoy, özellikle yaşlı hastalarda birkaç sağlık sorununun bir arada olduğunu, biri yüzünden bir hastalığının diğerinin tedavisine engel olmaması gerektiğine inanarak, bu hastasının ameliyatı için anestezi ve kardiyologlardan görüş istedi. Üç hekim işbirliğine gitti. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, Özayvar’a ameliyat süresince kalp piliyle çözüm bulunabileceğini söyledi. Nitekim hastaya geçici kalp pili takılarak, omurilik kanal darlığı ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Halil Özayvar, ertesi günü ayağa kaldırılıp, taburcu edildi. Özayvar, iki farklı hastanede biri nörolojik rahatsızlıktan iki kez ameliyat için masaya yattığını belirterek, “Ameliyat öncesi kontrollerim yapılmıştı. Ameliyata alındım. Ama masadayken anestezi uzmanı kalp sorunum yüzünden ameliyat edilemeyeceğimi söyledi, kaydırdı. Yine bir başka hastanede belimden iğne yaptılar, ayıldığımda koroner yoğun bakımdaydım, yine ameliyat edememişler, öbür tarafa gidip gelmişim. Yürüyemez hale gelince tedavisi ameliyat denildi. Ama bu kez doktorlarım çözüm üretip beni bu sorunumdan kurtardılar. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EK PROBLEMLER OLDUĞUNDA DA HASTALAR AMELİYAT EDİLEBİLMELİ
Öte yandan Prof. Dr. Yücesoy, omurilik kanalında daralmanın yaşlıların büyük problemi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Son yıllarda ömür uzadığı için daha sık karşılaştığımız problem. İleri yaştaki kişilerde çok doğal bir şey. Yaşlılıkta sadece kanal darlığı ile kalmıyor ek problemler de var, kalp, akciğer, tansiyon, şeker gibi. Bunların varlığına rağmen hastanın yaşantısını kısıtlayan bir problem olduğunda, mutlaka ameliyat edilmesi lazım. Çünkü hastanın günlük aktivitesini kısıtlıyor. Hasta evden çıkamaz bir odadan diğerine geçemez hale geliyor. Ameliyat dışında başka çözümü yok. Bu darlığı kanalın arkasındaki kemikleri alarak rahatlatıyoruz ve vidalarla tespit ediyoruz. Ameliyattan sonra hastalar günlük yaşantısına dönüyor. Ama hastada ek problemler olunca duruluyor. Tam teşekküllü hastanedeyseniz çözüm üretiliyor. Hastam için anestezi ve kardiyolojiden görüş istedim. Geçici kalp pili takılırsa bu ameliyatın yapılabileceğini söyledi, kardiyolog. Beni için hasta her yaş için aynı. Ek problem varmış yokmuş beni çok ilgilendirmiyor. Hastanın uyuması uyandırılması anestezinin işi. Kardiyoloji iyi bir şekilde hastayı hazırladı, biz de 40 dakikada ameliyatı bitirdik, Ertesi günü ayağa kaldırıp hastayı evine gönderdik. Bir hafta oldu, iyi, ayaklarının üstünde. Bir ay boyunca bazı şikayetleri olacak bu da normal, bir aydan sonra hep iyiye giden bir hayatı olacak.
KARDİYOLOJİ İÇİN ÇOK BASİT BİR İŞLEM
İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Danaoğlu da şunları söyledi: “Hastanın kalp ritminde yavaşlama vardı. Anestezi aynı zamanda tetikliyor bunu. Önleyici bir tedbir olarak geçici pil konuldu. Bacaktan toplardamardan kalbe kablo gönderildi. Ameliyat boyunca kalbin ritmi pille sağlanacak şekilde ayarlandı. Kardiyoloji için basit bir uygulama. Risk oranı çok düşük, binde bir oranında. Bu pil uygulaması böyle bir ameliyatın yapılmasına imkan tanıdı. Ameliyat süresince nabız konusunda bir sıkıntı olmadı. Nabız yavaşladığı zaman pil otomatik devreye girecek şekilde ayarlandı. Ameliyattan sonra pili geri aldık, hasta normal hayatına döndü. “
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!