İstanbul'un ıspanak ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Gerenköy'ün tarlalarında aile bütçesine destek olmak için çalışan kadınlar, sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya gelerek her gün kamyonlar dolusu ıspanak topluyor. Erkeklerde kadınların topladıkları ıspanakları köyün müşterek kullandığı havuzda yıkayarak kamyonlara yüklüyor.
Gerenköy için önemli tarımsal ürünlerden biri olan Ispanak, tarlaya Eylül ayında ekiliyor.Kasım ayında başlanan hasat kış mevsimi boyunca devam ediyor. Aşırı soğuk ve don olayı ıspanak üretimini olumsuz etkiliyor. Toprağı ve İklimi ıspanak üretimine uygun olan Gerenköy'de hasat edilen ıspanağın yüzde 90'ı İstanbul'a gönderilirken, geriye kalan üründe İzmir ve çevre illerin pazarlarında değerlendiriliyor.
Gerenköylü çiftçiler,ıspanak üretiminde harcadıkları maliyetin ve tarlada verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarından yakınıyor.1 kilo ıspanağı 50 kuruşa mal ettiklerini belirten Gerenköylü ıspanak üreticisi Özkan Celep,şunları söyledi: "Ispanak halde 1 TL'ye kadar alıcı bulabiliyor.Karşıdan baktığınızda yüzde yüz kar ettiğimizi düşünebilirsiniz. Ancak biz ürettiğimiz ıspanaktan maalesef zarar ediyoruz. Çünkü hal gönderdiğimiz ıspanağın nakliyesini, kabzımalın brüt satışın içinden aldığı komisyonu ve ürünün verdiği fireyi hesap ettiğimizde; biz tabir yerindeyse el ele baş başa geliyoruz.Ama bizim yapacak başka bir işimiz yok.Zira tarlayı boş bırakmak toprağa ihanet olur. Kazansak da kazanmasak da umut dünyası diyerek her yıl domates, pamuk, mısır ve ıspanak gibi ürünlerimizi zamanına göre yetiştirmeye devam ediyoruz"
ÜRETEN DE, TÜKETEN DE ZARAR EDİYOR.
Tarladan 50 kuruşa çıkan ıspanağın halk pazarlarında tüketiciye ulaşıncaya kadar 3 TL'yi bulduğunu anlatan Remzi Kaplan da, "Ispanak üreticiden ucuza alınıyor, tüketiciye pahalıya satılıyor.Arada çok büyük bir makas var.Tüketicide, üretici de zarar ediyor.Burada kazanan aracılar ve komisyonlar oluyor. Devletimizin bu konuya el atması gerekiyor.Bu soruna çözüm getirmek adına geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerekiyor. Bizlere Kooperatifçilik öneriliyor.Ancak devlet tarafından yeterince desteklenmeyen, bazı yaptırımlar noktasında yetkilendirilmeyen kooperatiflerden sonuç olmak söylendiği kadar kolay değil" diye konuştu.
Türkiye'nin genelinde yeterli seviyede ıspanak tüketilmediğini sözlerine ekleyen Remzi Kaplan; "Toplum olarak fast food kültürüne kapıldık.Özellikle yeni nesil İnsanlar mercimek, ıspanak gibi sebzeleri çok faydalı olmasına rağmen yeterince tüketmiyor.Bunun içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu konuya el atmalıdır.Kamu spotlarıyla insanlar ıspanak tüketimine teşvik edilmelidir. Okullarda öğrencilerimize bu konuda sunumlar yapılmalıdır. Bir zamanlar Amerika'da ıspanak tüketimini arttırmak adına 'Temel Reis' isimli çizgi filmin yaratıldığını bilmeyen yoktur her halde. Kadı ki geçmişte o çizgi film sayesinde ıspanak tüketimi dünya genelinde artmıştır" diyerek, ıspanak tüketiminin ülke genelinde yaygınlaşması gerektiğini savundu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!