Sakat bırakan hastalıklar arasında ilk sırada gelen ve modern dünyadaki 4 numaralı ölüm sebebi olan felcin tedavisinde zamanla yarışmanın önemine değinen Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Ülkemizde beyin damarı tıkanarak felç geçiren birçok hasta ve yakınları başlarına gelenin ne olduğunu anlamamaktadır. Eğer felç erken fark edilip tedavi ilk 4 buçuk saat içinde hızla uygulanırsa beynin daha fazla kısmı kurtarılabilir. Hızlı hareket etmek belki hastanın hayatını kurtaracak belki de hastanın kimseye bağlı olmadan yaşamasını sağlayacaktır. Beyniniz sizin en büyük mucizenizdir. Onu korumak için hızlı olun” şeklinde konuştu.
BU BELİRTİLER VARSA 112’Yİ ARAYIN
Felç geçiren bir kişide nelere dikkat edilmesi konusunda da uyarıda bulunan Uzm. Dr. Vardarlı, şu bilgileri paylaştı:
“Burada vermek istediğim mesaj felç geçirmekten nasıl korunacağınız değildir. Burada felci nasıl fark edeceğinizden ve hızlı davranmanızın öneminden bahsedeceğim. Öncelikle yüzünüze bakın. Yüzünüzde simetri bozukluğu ve kayma felç belirtilerindendir. Kol ve bacaklarınızı kontrol edin. Güç kaybı, his kaybı var mı? Konuşma bozukluğu, pelteklik, yutma bozukluğunuz var mı? Kelimeler ve cümleler doğru şekilde ifade ediliyor mu? Dengesizlik, baş dönmesi yaşıyor musunuz? Bunlar sizin hızla fark etmenizi beklediğimiz şikayetlerdir. Yakınızdaki birinde veya sizde bunlardan biri gerçekleşirse ilk yapmanız gereken yardım istemektir. Hemen 112’yi arayın.”
“EN ÖNEMLİ YARDIM: FARK ETMEK”
Hastanın zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Vardarlı, “Kaybedilen zaman kaybedilen beyin demektir. Belki de kaybedilecek hayat demektir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa kurtarılacaklar o kadar çok olacaktır. Hızlı davranmanız yatağa bağımlı sürecek bir yaşam ve bağımsız sürecek bir yaşam arasındaki çizgiyi belirleyebilir. Unutmayın erken dönemde uygulandığında kötü şansınızı değiştirebilecek tedaviler var. Felç geçiren kişiye yapılacak en önemli yardım fark etmek ve hızlı davranmaktır” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!