Programda Erasmus deneyimi olmayan öğretmen ve öğrencilere Erasmus fırsatları konusunda bilgilendirme yapıldı. Okul Eğitimi Akreditasyonu ortaklarından ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim uygulama okullarından öğretmenler, Avrupa’daki okullarda edindikleri deneyimlerini paylaşarak eğitimde yenilikçi dijital uygulamalara yönelik atölyeler gerçekleştirdi. Yenilikçi dijital uygulamalarla öğrenciler eğlenerek öğrenirken öğretmenler için ulaşılabilir imkânlarla içerik zenginleştirme deneyimlendi.
Eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği hibe programı olan Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanıyor. 2018 yılından beri ülkemizde de kutlanan #ErasmusDays sayesinde, Erasmus+ Programı’nın tanınırlığı daha da artarken aynı zamanda da program kapsamında yürütülen projelerin görünürlüğü de artıyor. İzmir genelinde düzenlenen etkinliklerle öğretmenler ve öğrenciler yürüttükleri projeleri anlatan çeşitli sergiler açarak atölye çalışmaları ve eğitimler düzenledi. Konserler, müzik dinletileri, öğrenci deneyim paylaşımları ve etkinliklere yoğun katılım oldu. İzmir genelinde yoğun bir şekilde kutlanan ErasmusDays etkinlikleriyle öğretmenler, çeşitli uluslararası toplantılarla ulus ötesi uzmanlar ve öğretmenlerle buluşma fırsatı yakalarken yurtdışı eğitim faaliyetine katılan öğrenciler deneyimlerini geniş akran kitlesiyle paylaştılar.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Doç. Dr. Özden Ölmez Ceylan; Erasmus Programının; farklı ülkelerdeki eğitim sistemleri ve uygulamaları hakkında bilgi alışverişini teşvik etmesi, yenilikçi fikirlerin ve iyi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlaması, katılımcıların dil becerilerini artırması, uluslararası deneyim için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Farklı kültürlerin ve değerlerin deneyimlenmesinin karşılıklı anlayışı artırmakta önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Projeleri yürüten öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ederek bu kapsamdaki projeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her zaman desteklediklerini vurguladı.
Programa katılan öğretmenlerden Mine Çalışkan Tunç görüşlerini “İl millî eğitim müdürlüğümüzün 2023 Vizyonunda ifade ettiği öğretmen profiline yakışır bir imaj için üzerlerimize düşen sorumluğun farkında olarak bireysel ve kurumsal gelişimlerimiz için bir dizi eğitimler aldık. Işık hızıyla değişen dünyanın çocuklarına ve ailelerine daha kaliteli hizmet vermek bir yandan kendimizi bir yandan kurumumuzu güçlendirmek üzere İl MEM Arge birimindeki meslektaşlarımızla işbirlikçi çalışmalara başladık. Bizlere gösterdikleri kabul ve saygı sayesinde hata yapmaktan korkmamayı, sergiledikleri tutarlı ve ilham verici davranışlar sayesinde düşüncede sınır tanımamayı öğrendik.” şeklinde ifade etti.
Akreditasyonu koordinatörü Seçil Yıldırım Şimşek, 2 yıllık süreçte projelerin, örgün ve yaygın eğitimden yaklaşık 750 öğretmen ve öğrencinin yurtdışı eğitimlerinde edindikleri mesleki yeterliliklerin, yabancı dil becerilerinin, kültürlerarası etkileşiminin, işbirliğine dayalı problem çözme becerilerindeki gelişmelerin amaçlanan hedeflere ulaştığını belirtti.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2021-2027 yılları arasında okul eğitimi, mesleki eğitim ve yetişkin eğitimi alanında akredite olarak bünyesindeki örgün ve yaygın öğretim kurumlarına Avrupa Birliği ve Erasmus Program ülkelerinde eğitim fırsatı sunuyor. Bu kapsamda öğrenciler ve öğretmenler eğitimin AB boyutundaki yeni yaklaşımları ve uygulamaları yerinde inceleme fırsatı buluyor. Katılımcıların çok yönlü gelişimine katkı sağlayacak, program süresince yabancı dil motivasyonunun gelişimi de öğretmen ve öğrenciler için önemli bir kazanım olarak görülüyor.
Okullarda ErasmusDays heyecanı
İzmir’in farklı okullarında da “ErasmusDays” renkli kutlamalara sahne oldu. Bornova Zehra Hoca Hanım İlkokulu etkinliklerinde, 2022 Okul Akreditasyonu çerçevesinde Romanya ortaklı yürüttükleri "Oyunlaştırma: Dikkat ve Oyun Atölyesi" ile Erasmus projeleri süreçlerini öğrencileri, velileri ve ilçedeki paydaş okullarla paylaştılar. Aliağa Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ErasmusDays etkinlikleri kapsamında “Geleceğe Nefes Olalım” adlı KA229 ERAMUS+ projelerinin sonuçları ve etkilerini izleyicilerle paylaşıldı, ardından öğretmenlerin hazırladığı müzik dinletisi keyifle dinlendi.
Torbalı Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen ErasmusDays etkinliğinde 15 okul katıldıkları projelerle ilgili sunum yaptı. Proje sürecindeki deneyimler paylaşılarak okullarda deneyim farkındalığı yaratıldı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!