SwissOtel Büyük Efes’te düzenlenen toplantıda ‘Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk’ konulu sunumu EGİKAD üyeleri avukat Elif Yıldız ile Çiçek Özkale Aracı gerçekleştirdi. Avukat Elif Yıldız ve Çiçek Özkale Aracı, iş veya sosyal hayatta anlaşmazlık içinde bulunan tarafları konuşmak ve müzakerelerde bulunmak amacıyla bir araya getirip birbirlerini anlamasını ve kendi çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamaya yarayan arabuluculuk sisteminin yargının iş yükünü azalttığını vurguladılar. Yıldız ve Aracı, arabuluculuk işlemlerinin uzmanlık eğitimi almış bağımsız, tarafsız ve objektif bir konumda bulunan üçüncü kişinin katılımıyla yürütüldüğünü kaydetti.
Hem zamandan hem de masraflardan tasarruf
Yargının yükünü hafifletecek olan bu sistemin günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılan en yaygın yöntem olduğunu ifade eden EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, bir uyuşmazlığın ya da davanın çözümünde arabuluculuk sisteminin taraflara sunduğu yararlar sayesinde hem zamandan hem de masraflardan tasarruf ettirmesini sağladığını söyledi.
Gelişmiş ülkelerde yaygın bir sistem
İleriki dönemde gerek zaman gerekse ekonomik yönden daha avantajlı sistem olan arabuluculuk kurumuna çok sayıda başvuru yapılacağını belirten Elmasoğlu, “Sistem Avrupa ve ABD başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkeler tarafından etkin şekilde kullanılmakta. Arabuluculuk müessesi mahkeme yolunu kapatmıyor. Aksine, mahkeme süreciyle birlikte taraflara alternatif bir çözüm yolu daha sunmaktadır. Biz de üyelerimize bu sistemin daha yaygın kullanılması için tavsiyelerde bulunuyoruz” diye konuştu.
Adli soruna dönüşmeden
Seminerin ilk bölümünde konuşan avukat Elif Yıldız, arabuluculuk sisteminin kamu düzenini ilgilendirmeyen anlaşmazlıkların, adli soruna dönüşmeden devreye girdiğini söyledi. Böylelikle bu yöntem sayesinde devletin yargı yetkisi dışında uyuşmazlıkların çözümü konusunda yeni bir imkan sunduğunu ifade etti.
Uyuşmazlığı oluşturan tarafların çözüm sürecine dahil olması ve yine kendi kendilerine menfaatlerini dengeleyerek çözümü temin etmelerinin daha tatminkar sonuçlar doğurabileceğini anlatan Çiçek Özkale Aracı ise uluslararası unsurlu anlaşmazlıklarda dahi bu yönteme başvurulmasının mümkün olduğunu söyledi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!