Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, nitelikli akademik kadrosu, donanımlı akademik birimleriyle ulusal ve uluslararası arenada seçkin bir yere sahip. Çağın gereksinimlerini karşılamak ve eğitimin çeşitliliği artırmak amacıyla fakülte, araştırma uygulama merkezi, anabilim dalı, yüksek lisans ve doktora programlarını üniversitemize kazandırmaya devam ediyoruz. Sağlık tematik alanına yönelik çok disiplinli bir akademik anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda sağlık sektöründe en hızlı büyüyen alanlardan birisi, hastane öncesi acil sağlık hizmetleridir. Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetlerine bağlı, 2000’li yılların başında 600 olan ambulans istasyonu sayısı, bugün 2 bin 800'e ulaşmış, yılda 5 milyonun üzerinde hastaya hizmet verilir olmuştur. Bununla birlikte hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, özellikle büyük afetlerde hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır. Program ile Türkiye Hastane Öncesi Acil Sağlık ve Afet Yönetimi Sistemine katkı sağlayacak nitelikli bilgi ve beceri ile donatılmış, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci insan gücü yetiştirilmesini ve nitelikli bilimsel bilgi üretilmesini amaçlıyoruz” dedi.
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ise “Afetlerde hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin sunulması, özellikle de afetten sonraki ilk 24-48 saatlik dönemde hayati önem taşımakta, yaşamda kalmada belirleyici olmaktadır. Programda hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve afet yönetimi ile ilgili entegre bilimsel çalışmalar yaparak, projeler geliştireceğiz. Dünyada, kamu sektörüne ait en büyük hastane öncesi acil sağlık sistemine (112 Acil Sağlık Hizmetleri) sahip ülkemizde, alanda oluşan bilgi ve tecrübe birikiminin akademiye aktarılmasını sağlayarak, bilimsel bilgiye dönüştürmek ve tüm dünyada hızlı bir gelişim sürecinde olan hastane öncesi acil sağlık bilim alanında ülkemizin rekabet edebilirliğini artırmak istiyoruz. Ülkemiz, doğal ve teknolojik afetler konusunda önemli riskler barındırıyor. Programda ülkemiz afet risklerinin yönetilmesi ve hazırlık çalışmalarının yapılabilmesi adına, akademik çalışmalar yapacağız. Ülkemizin bulunduğu coğrafi bölgede son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucu, kimyasal, biyolojik ve radyasyon/nükleer (KBRN) saldırı riski arttı. Programda bu alana yönelik akademik çalışmalar yaparak projeler geliştireceğiz. Üniversitelerimizin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında yaklaşık 140 adet ‘İlk ve Acil Yardım (Paramedik)’ programı bulunuyor. Bu programların en büyük sıkıntılarından biri alana yönelik yetişmiş öğretim elemanı eksikliği. Açılacak olan yüksek lisans programı ile bu alanda öğretim elemanı olarak görev yapan ya da yapmak isteyenlerin eğitim ihtiyacının karşılanmasını hedefliyoruz. Programda, ülkemizde büyük eksikliği bulunan, toplumun afetlerle ilgili bilinçlendirilmesine yönelik akademik çalışmalar yapılacak” diye konuştu.
“Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri ve Afet Yönetimi Yüksek Lisans Programı”na 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılından itibaren tezli yüksek lisans öğrencisi alınmaya başlanacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!