Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın vizyoner kişiliğinde uygulamaya geçirilen projelerle yeşil bir kampüse kavuşan Ege Üniversitesi eşsiz doğası ve yeşilliği ile hem dikkat çekiyor hem de doğadaki canlılara yuva oluyor. Dört mevsim yeşil sürdürülebilir kampüs çalışmalarıyla birçok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren Ege Üniversitesi, habitatı, faunası ve florası ile görsel şölen sunuyor. Ege Üniversitesi kampüsünde görülen Latince ismi “Pissittacula Krameri” olan yeşil papağanlar, kampüs içerisinde renkli görüntülere sahne oluyor. Sert rüzgârdan ve soğuktan etkilenmeyen, doğanın renkleri yeşili ile iç içe olan bu kuşlar Egelilere doğanın güzelliklerini gösteriyor. Ege Üniversitesi’nde hayata renk veren kuşlar soğuğa rağmen görüntüleri ile insanların içini ısıtıyor. Yeşil papağanlar, ortama 40 santimetre boyunda, yeşil rengi, uzun kuyruğu, kırmızı gagası, bazılarının boynunda bulunan siyah halkaları ile papağanlar, uçarken çıkardıkları yüksek çığlıkları ile kampüste dikkat çekiyorlar.
Ege Üniversitesi kampüsünde sıkça görülen yeşil papağanlar ile ilgili Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda Tabiat Tarihi Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Olmuş bilgiler verdi. Doç. Dr. Ortaç Olmuş, “Bu papağanlar 1990 yılı itibariyle Ege Üniversitesi kampüsünde görülmeye başladı. Bu papağanlar 1990’lı yıllar öncesinde ülkemizde yoktu” dedi. Doç. Dr. Ortaç Olmuş yeşil papağanların ülkemize gelişi ile ilgili, “Üç ihtimalin olduğunu düşünüyoruz. Körfez Savaşı ve petrol kuyularının yanması sonucu yeşil papağanların ülkemize göç etmek zorunda kalması. İkincisi ise, yasal olmayan yollardan, satılmak amacıyla ülkemize getirilen kuşların polis kontrolleri sırasında doğaya salınmaları ve son olarak, evde beslenmek amacı ile petshoplardan alınan yeşil papağanların doğaya salınması” değerlendirmesinde bulundu.
Doç. Dr. Ortaç Olmuş yeşil papağanların doğada her türlü yiyecek ile beslendiklerini ifade ederek, “Yeşil papağanlar her türlü besini yiyebiliyor. Buradaki bizim ötücü kuşların besinlerinin hepsini yiyebildikleri gibi onların yiyemediklerini de yiyorlar. Yeşil papağanlar çınar tohumlarını yiyebiliyorlar, yeşil papağanlar mısır da yiyebiliyorlar, hatta tespih ağacının zehirli tohumlarını bile yiyebiliyorlar. Dolasıyla bu kuş türünün göze hoş görülmesine rağmen doğal denge ve habitata zarar veriyor” dedi. Doç. Dr. Ortaç Olmuş papağanlara karşı olmadığını fakat bölge doğası için istilacı bir tür olduğunu ifade etti.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!