Soğuk havaların tarımsal üretimi olumsuz etkilememesi için uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. M.Ercan Özzambak; “Don olayı sera ürünleriyle ilişkilendirilerek aktarılabilir. Seralardaki bitkiler ısıtılarak korunabilir ancak tarlada ise ürünler lastik yakma gibi yöntemlere başvurularak korunabilir. Bu koruma yöntemi tam olarak uygulanmadığından ve birden bastıran Sibirya soğuklarına hazırlıksız yakalanıldığından ürünler etkilenmiştir. Bu durum muhakkak pazara yani fiyatlara yansır. Çiftçiler için bir diğer etkili koruma yöntemi ise sigorta yaptırmaktır’’ diye konuştu.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz hafta yaptığı Ege’nin kıyı kesimlerinde kuvvetli don riski oluşacağı açıklamasının ardından hava sıcaklıklarının normalin altına düşmesi, seralarda ısınma maliyetlerinin artmasına, verim düşüklüğüne, tarlada yetiştirilen kışlık sebzeler ile hasadı devam eden ürünlerde ise don olaylarının yaşanmasına sebep oldu.
Özellikle yüksek kesimlerde bulunan tarım arazilerinin don ve aşırı soğuktan etkilendiği belirtilirken, hava sıcaklığının bu derecelere düşmesine alışkın olmayan ve bu şekilde don olayını uzun zamandır görmeyen çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Tarlalarda yaşanan buzlanma sonrasında donarak çürüyen ürünler pazar değerini kaybederek üreticiyi de, tüketiciyi de zarara uğrattı. Marul, ıspanak, karnabahar, kereviz gibi sebzelerin hale girişinde azalmalar yaşandı. Buna bağlı olarak da fiyatlarda şok artışlar yaşandı. Muz, narenciye gibi hasadı henüz tamamlanmayan ve dalda kalan meyvelerin ciddi zarar görmesi sonucunda fiyatları ikiye katlandı.
Soğuk havaların devam etmesi durumunda zararın daha büyük olmasından endişe edildiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, dondurucu soğuğun tarımsal üretime zararlarının belirlenmesi amacıyla hasar tespit çalışmalarına başladı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!