30 Ağustos Zafer Bayramı’nda başlayan ve 1 Eylül Dünya Barış Günü sona eren Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali coşkuyla gerçekleşti. 3 gün boyunca konserler, tiyatro, dans gösterileri, spor, sergi, atölye ve söyleşilerin gerçekleştiği, gazeteciler, siyasiler, sanatçılar ve yazarların da yer aldığı festivalin son gününe on bin kişi katıldı. Festival, Anadolu Ateşi’nin muhteşem dans şovuyla sona erdi.
Festivalde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,” Yaşadığımız coğrafyaya bakınca Ortadoğu coğrafyasına bakınca hem barışın hem demokrasinin hem de cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye bu kötü yönetime rağmen Müslüman coğrafyasında bir yıldız gibiyse laik, demokratik cumhuriyet sayesindedir. Türkiye’de kimse etnik kimliğinden dolayı sorun yaşamıyorsa laik demokratik cumhuriyet sayesindedir. Bizi bütün Ortadoğu coğrafyasında farklı kılan laikliğimiz, demokratikliğimiz, cumhuriyetimiz. Bunu bize hediye eden, bu toprakların yetiştirmiş olduğu en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bize düşen en büyük görevde onun attığı tohumları yeşertmek, o tohumların kurumasına izin vermemektedir” dedi.
Festivalin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “ Festivalimizin başlangıcını 30 Ağustos Zafer Bayramımızla yapmıştık, kapanışını da 1 Eylül Dünya Barış Günü’yle yapıyoruz. Bu güzel günde Dikili’mizden barışın ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünya dileklerimizi sunarken Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözüyle hepinizin 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutluyorum. Sanatın ve sanatçının gerçek dostu marka bir kent yaratma hedefiyle çıktığımız bu yolda dolu dolu 3 günü beraber geçirdik. Ama bu daha başlangıç her şey çok daha güzel olacak. Derman belediyesi olarak, baharın müjdecisi olarak çıktığımız bu yolda sizlerle en iyileri buluşturmaya, Dikili'mize fark katmaya, Dikili'mizde farkındalık yaratmaya devam edeceğiz. Güzel ilçemiz sadece turizmle anılan bir yer olmayacak, yapacağımız etkinlikler, şenlikler ve festivallerle Dikili kültür mozaiğini barındıran bir ilçe de olacak. Her yönüyle sanatı Dikili'mizde yaşamımızın bir parçası haline getirmeyi hedeflerken, güzel ilçemizi kültürün ve sanatın merkezi yapacağız. Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali’miz her yıl daha da büyüyerek yoluna devam edecek ve sadece Türkiye’de değil dünyada adından söz edilen bir festival haline gelecek. Festivalimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve 3 gün boyunca bizlerle olan tüm hemşehrilerimize teşekkür ederim” diye konuştu.
1 Eylül Dünya Barış Günü'yle birleşen festivalin son gününde "Barışa Pedal Çeviriyoruz" etkinliği gerçekleşti. Bademli’den başlayan ve Dikili Atatürk Meydanı’da ki festival alanında son bulan 8 kilometrelik parkurda bisiklet sporuna gönül veren sporcularla birlikte Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz de pedal çevirdi.
Etkinliğin panel bölümünde ise siyasiler ile gazeteciler ülke ve dünya gündemine ilişkin görüşlerini paylaştılar. Gazeteci Yazar Mine Söğüt ve Gazeteci Nebil Özgentürk'ün konuşmacı olduğu “Barış ve Kadın” adlı panelin ardından moderatörlüğünü Siyaset Bilimci Dr. Ali Mert Taşcıer’in yaptığı Gazeteciler Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu’nun konuşmacı olduğu "Metastaz" konulu panel gerçekleşti. Son panelin moderatörlüğünü ise Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz yaptı. “Hak, Hukuk Adalet” konulu panelde CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Gazeteci Yazar Gürkan Hacır görüşlerini paylaştı.
Festivalin belgesel bölümünde ise Gazeteci Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Sabahattin Ali” belgeseli yayınlandı. Festival alanını dolduran vatandaşlarla birlikte belgeseli Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali de izledi.
Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali Anadolu Ateşi’nin muhteşem dans şovuyla sona erdi. Sahnelerdeki 20. yılını geride bırakan Anadolu Ateşi’nin 60 dansçı ile “Anadolu” temalı şovunu festivale katılan on bin vatandaş ilgiyle izledi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!