İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Dermatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, uyuşturucu kullanan kişilerin derilerinde farklı bulgulara rastlandığını, bu yolla ailelerin, hekimlerin ve toplumun, madde kullanan kişilerin tespiti konusunda, farkındalık oluşturabileceğini belirtti.
MADDE BAĞIMLISI 136 DENEK DEĞERLENDİRİLDİ…
Sentetik kannabinoid içeren ürünler Avrupa’da “Spice”, Amerika’da “K2”, Türkiye’de ise “Bonzai” veya “Jamaika” olarak adlandırılıyor ve bu maddeler genellikle esrara benzer biçimde, sigara şeklinde tüketiliyor.
Sentetik uyuşturucu kullanımı sonrası; kusma, nefes darlığı, çarpıntı, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, anksiyete, psikiyatrik belirtiler ve böbrek yetmezliği en sık bildirilen yan etkiler. Hastaların acil servislere en çok bu şikayetlerle başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Karaca, sentetik uyuşturucuların, derideki CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerini uyarması nedeniyle, hastalarda dermatolojik bulgulara da neden olduğunu, bu bulguların diğer akut bulgular kadar ciddi ve acil sorunlara yol açmaması nedeniyle gözden kaçabildiğini belirtti. Karaca; “Bu dermatolojik etkilerin hasta yakınları veya muayene oldukları hekimler tarafından bilinmesi, erken tanı ve tedavi fırsatı oluşturması açısından önemli.” dedi ve yürüttükleri çalışmayla ilgili bilgi verdi.
"İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği olarak, Psikiyatri ve Farmakoloji Anabilim Dallarıyla ortak yürüttüğümüz çalışmada, yaklaşık 136 madde bağımlısı, deri bulguları açısından değerlendirildi. Yaptığımız bu çalışmada en çok dikkat çeken bulgu; zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli akne (sivilce) yakınmaları oldu. Bu nedenle madde kullanım şüphesi olan ve yakın zamanda yeni oluşmuş ya da şiddetlenmiş ciddi akne şikayetleri bulunan hastalarda, sentetik kannabinoid
Sentetik uyuşturucuların deri üzerine etkileriyle ilgili literatürde yapılmış bir çalışmanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karaca, öncü olma niteliğindeki çalışmalarının, yapılacak diğer araştırmalara referans olacağını söyledi. Karaca; “Bu çalışmayla vurgulamak istediğimiz; özellikle hekimler ve aileler için bu şikayetleri bulunan kişilerin her yönüyle değerlendirilmesinin ve gözlenmesinin, olabilecek ruhsal ve bedensel travmaların önlenmesine imkan sağlaması açısından önemidir.” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!