ANA SAYFA > EKONOMİ > Çin'e tavuk bacağı sat, ABD'ye tabut

Çin'e tavuk bacağı sat, ABD'ye tabut

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çin'e tavuk bacağı sat, ABD'ye tabut

Dünyanın 17.büyük ekonomisi Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu hedefi gerçekleştirmenin yolu ise ekonomiye can suyu olacak yeni girişimcilerden geçiyor.

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni Ahmet Özken girişimcilere, ihracatçı olmanın yol haritasını çizdi. 8. Uluslararası Lojistik Günleri'nde konuşan Özken, "Tek yapmanız gereken farklı pencereden bakmak. Örneğin Çin'e tavuk bacağı, Amerika'ya ise özel işlemeli tabut satın. İşten başınızı kaldıramazsınız. Nereden mi biliyorum, çünkü bunu yapan var ve boş vakitleri yok. İş yetiştiremiyorlar" dedi 

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü ve Lojistik Topluluğu tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Lojistik Günleri, Çeşme Altın Yunus Resort Thermal Hotel'de gerçekleşti. 3 gün süren etkinlikte Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni aynı zamanda Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, "Nasıl İhracatçı oluruz?" başlıklı sunumuyla öğrencilere seslendi, "Altın anahtar, yaratıcılık" dedi. 

Yeni pazarlara farklı bakış açısıyla ürün satmanın başarıyı getirdiğini söyleyen Özken, "Tek yapmanız gereken farklı pencereden bakmak. Çin'e tavuk bacağı, ABD'ye özel işlemeli tabut, İtalya'ya kapari, Tayland'a siyah gelinlik satın. İşten başınızı kaldıramazsınız. Nereden mi biliyorum, çünkü bunu yapan var ve boş vakitleri yok. İş yetiştiremiyorlar" dedi. Bunun bir örnek olduğunu ve ihracatçının hedefinde niş ürünlerle yeni pazarların olması gerektiğini söyledi. İhracatçı olarak sektörde kalıcı olmanın farklılık gerektirdiğini söyleyen Ahmet Özken, pazarlama stratejisinin bu işin ana unsuru olduğunu belirtti. 

"FIRSATI KENDİNİZ YARATIN"

Özken ihracatçı adaylarına, "Pazarlama stratejilerine dikkat edin. Uluslarası kültür, örf, adet, gelenek, görenekleri yok saymayın. Örneğin Japonya'da kartvizit alışverişi bir saygı göstergesi iken Arabistan'da toplantı saatlerinin esnekliği sizi şaşırtmasın. Destek ve teşvikleri kullanın, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumlarının vermiş olduğu; satış öncesi, fuar, satış sonrası destekler sizi bir adım öne çıkartır. Uygun ödeme yöntemi seçin. İhracatta riski en fazla olan 'mal mukabili ödeme' yöntemi kullanılıyor. İhracatçı parayı alamayınca duvara tosluyor. En önemlisi ise niş ürünlerle yeni pazarlara girin. Bu sizin fırsatınız olabilir ve fırsatı da kendinizin yaratacağını unutmayın" tavsiyesinde bulundu.

ÇİN'E 1 MİLYON DOLARLIK SABUN SATTILAR

Ahmet Özken aynı zamanda girişimci ihracatçının kendisini geliştirmek için eğitimlere de ara vermemesi gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın yönlendirmesiyle Hakkari Yüksekova'da 2013 yılında dış ticaret eğitimi alan 30 kişilik grubun, artık Uzakdoğu ve Ortadoğu'ya ihracat yaptığını belirten Özken, "Eğitimin ardından zeytinyağı sabunu satarak yalnızca Çin'e 1 milyon dolar ihracata imza attılar. Sizde hayallerinizi ertelemeyin. Başarı hikayeniz gerçek olsun" diye konuştu. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber “Get online week” etkinlikleri İzmir Üniversitesi’nde
Sonraki Haber Bergama'da hedef mutlu turist mutlu esnaf

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?