Deprem için yapılan konutlardan çekilmiş fotoğrafları TOKİ Başkanı Ömer Bulut’a gösteren Sertel, “Eksik imalatlar, konut içerisinde yapılan hatalar; vatandaşlara, ailelere verilen konutların içerisinde bulunan kusurların içine de girse vatandaş, teslim de alsa mutlaka onların bir gözden geçirilerek sorumlu olan müteahhit tarafından düzeltilerek teslim edilmeli” dedi
KİT Üst Komisyonu’nda TOKİ’nin bilanço ve hesapları görüşüldü. TOKİ Başkanı ve yönetiminin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Sertel, yapılan dairelerde bariz kusurların olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Kesin kabulü yapılmadan önce orada mutlaka çok ayrıntılı bir inceleme yapmanız gerekiyor çünkü burada görseller var elimde, bunları size de teslim edebilirim. Mesela camları çatlak, balkon kısmında çatlakları olan, bu mutfak bankolarının kenarları çatlamış görüntüler vatandaşlar tarafından bize ulaştırıldı. Mesela kalorifer borularının altındaki bu yer döşemelerinde bozukluklar, kapı altları kırıkları, balkon demirlerinde eğrilmeler gibi depremzelerden böyle çok sayıda fotoğraf elimize geliyor. Tabii, siz büyük bir gayret sarf ediyorsunuz yani "Bunu hızla yapalım, çabuk yapalım." diye ve ihalelere çıkıyorsunuz, bu arada da tabii ihaleleri değişik firmalar alıyor. O ihaleleri alan firmaların üretiminde bazı aksaklıklar elbette olacak ama sizin kesin kabulde vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini gidermeniz noktasında çok önemli bir işlev göreceğinizi düşünüyorum.”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in fotoğraflarla aktardığı eksikliklere ilişkin söz alan TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise, “Siz bir eksik görüyorsunuz ya mesela, onu öyle bir zoomluyorlar ki, öyle bir hâle getiriyorlar ki siz o fotoğrafa baktığınız zaman her tarafı yıkık dökük olarak görünüyor; inanın biz o eksiklikleri tamamlayacağız” diye konuştu.
Depremde evleri yıkılan vatandaşların müteahhitler tarafından çıkarılan yüksek fiyatlar nedeniyle bu zor şartlarda evlerini yeniden almak zorunda kaldıklarına da değinen Sertel, şunları söyledi: “O bölgede yaşayan emekli yurttaşlar yani emekli olurken geçmişte emekli maaşıyla bir konut alabilir noktadaydı. Sonuçta emekli olup bir konut sahibi olan insanların şimdi o konutları yeniden satın almakla baş başa kaldıklarını ve daire yenilenmesinde müteahhitlerin eline bırakıldığını ve müteahhitlerin de onların konutlarını yenilemek noktasında yüksek fiyatlar istediklerini, hele demirin, çimentonun ve inşaat malzemelerinin aşırı zam görmesinden sonra bu rakamların o vatandaşlar tarafından karşılanamayacak boyutlara geldiğini bilmenizi isterim. Benim önerim şudur: TOKİ'nin bu konuda da önderlik yapması lazımdır, ağır hasarlı ve orta hasarlı konut sahiplerine bir ön açmalıdır ve onların konutlarının yapılması noktasında da onlara da destek verilmesi noktasında devletimiz sahip çıkmalıdır.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!