Angola’dan getirilerek İzmir-Ailağa’da sökülecek petrol işleme gemisinin bölgede çevre felaketine yol açacağına dikkat çeken Çıray, “2013 yılında hazırlanan rapora göre gemide yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde bulunduğu, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleriyle yaklaşık bin ton petrol atığı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan radyasyon ölçümlerinde, normal değerin 5 katı düzeyinde radyasyon tespit edilmiştir” diye konuştu.
NEDEN TÜRKİYE’DE PARÇALANIYOR?
Çıray, içinde bulunan radyoaktif maddeler ve petrol artıklarıyla geminin Aliağa’ya gelmesi durumunda bir çevre felaketinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “’Yüzen Çernobil’ sayılabilecek bu gemideki atıkların ne olacağı henüz belirsiz. Başta Aliağa olmak üzere Ege’de bir çevre kıyımına yol açacak geminin hangi gerekçelerle Türkiye’de parçalanacağı da belli değil. Bu kadar hayati bir mesele ortadayken yetkili ağızlar tek bir açıklama yapma gereği bile duymuyorlar” dedi.
YETKİLİLERİN İLGİ ALANINDA DEĞİL
Çıray, insan hayatını ve sağlığını hiçe sayan bu tutumun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Başta o gemiye girecek işçilerimiz olmak üzere çevrede yaşayanların radyoaktif atıklardan nasıl etkileneceği hiçbir yetkilinin ilgi alanında değil” diye konuştu.
ÖNCEDEN İNCELEME YAPILDI MI?
Çıray, konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şunları kaydetti: “Aliağa gemi söküm tesislerinde parçalanacak Kuito adlı gemide Türk yetkililer tarafından önceden inceleme yapılmış mıdır? Bu incelemeler sonucunda gemide radyoaktif maddelere rastlanmış mıdır? Aliağa’ya söküm için getirilen gemilerin Türk karasularına girmeden önceden hangi radyoaktif, biyolojik ve kimyasal maddeleri içerdikleri kontrol edilmekte midir?
İHALEYE BİZDEN BAŞKA KİM GİRDİ?
Kuito isimli geminin söküm işi, ne kadarlık ihale bedeliyle alınmıştır? Başka hangi ülkeler söz konusu gemiyi parçalamak için ihaleye girmiştir? Geminin Aliağa’ya getirildikten sonra içinde tehlikeli maddelere rastlanması durumunda ne yapılacaktır?
RADYOAKTİF SIZINTI NASIL ÖNLENECEK?
Aliağa tersanesinde bu nedenle yaşanacak bir çevre felaketinin önlenmesi için hangi ekipmanlar bulunmaktadır? Tersanede radyoaktif sızıntıyı önleyebilecek altyapı var mıdır? Geminin söküm ihalesiyle ve taşıdığı maddelerle ilgili olarak tarafınıza önceden bir bilgilendirme yapılmış mıdır?”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!