Yeni yolların alt yapısında demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan demir cürufunu kullanmaya başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan özellikle Aliağa ve Foça’da yaşanan önemli bir çevre sorununun çözümüne katkı koyarken, diğer yandan da cürufları ekonomiye kazandırıyor. Demir-çelik fabrikalarının depolayacak kadar büyük alan bulamaması nedeniyle yıllarca büyüyen cüruf dağları, Büyükşehir Belediyesi’nin uygulaması ile giderek sorun olmaktan çıkıyor. Günlük alımlarla taşıdığı cürufları yeni yapılan yollarda alt yapı malzemesi olarak değerlendiren İzmir’in yerel yönetimi, yine aynı malzemeden üretilen parke ve bordürleri de kullanarak cüruf yelpazesini biraz daha genişletiyor.
Cesur bir adım
Cürufları hem yol alt yapısında hem de parke ve bordür olarak üretilen şekliyle kent projelerinde kullanma talimatı veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden demir-çelik üreticileri, başlatılan bu girişimi “40 yıllık çevre sorununu ortadan kaldırmaya yönelik cesaret dolu bir adım” olarak tanımladı. Bu uygulamanın ülkede ilk olmasının önemine değinen sektör temsilcileri, İzmir’in yine Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.
Daha ekonomik, dayanıklı ve çevreci
Ortalama 65 cm kalınlığındaki bir yolun standartını oluşturan 6 kesitten en alttaki üçü olan dolgu, alt temel ve plentmiks temel kesitleri ile bordür ve parke taşı üretiminde kullanılan cürüflar, kimyasal ve biyolojik olarak bir değişime uğramıyor, çözünmüyor ve yanmıyor. Fiziksel veya kimyasal olarak reaksiyona girmiyor, temas ettiği maddeleri çevreye veya insan sağlığına zarar verecek şekilde etkilemiyor; yüzeysel su ve yeraltı suyu kirliliği tehlikesi de yaratmıyor. Dayanıklılık ve uzun ömürlülük faktörlerinin yanısıra cürufun geri dönüşüme kazandırılması, çevrecilik açısından da oldukça önemli. Daha ekonomik olan cüruflu asfalt, sıkışma ve taşıma gücü oranına bakıldığında kalkerli asfalta oranla ortalama y&uu ml;zde 95 daha avantajlı bulunuyor. Ayrıca cüruf malzemesinden elde edilen asfalt, kalkerli asfalta göre daha geç soğuyor. Sıcaklığını daha uzun süre koruyan bu yeni asfalt türü, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni bağlanan ve kent merkezine uzak yerleşimlere asfalt taşınması sırasında yaşanan sıkıntıları da büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6 ay içinde 305 bin ton cüruflu asfaltı Bergama, Aliağa, Kınık, Dikili ve Menemen ilçelerinde yaptığı yollarda kullandı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!