Karşıyaka Belediyesi, Ege Fark Yaratanlar Derneği işbirliğiyle günlük yaşamda kısa boyları nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan ve halk dilinde cüce olarak anılan akondroplazi hastalarını ve ailelerini konuk etti. Taypark’ta pazar kahvaltısında buluşan akondroplazili bireyler, keyifli anlar yaşadı. Akondroplazili bireylerin mücadelesine ortak olmak için harekete geçtiklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,“Karşıyaka Belediyesi olarak büyük mağduriyete sahip, engelliliği bile çok geç tanınmış akondroplazili bireylere destek olmaya karar verdik. Taypark içinde bir kafe açacağız. Çalışanların hepsi akondraplazili olacak. Kafemiz her anlamda çok sempatik olacak. Özellikle çocukların çok seveceğini düşünüyoruz. Burada yeni açacağımız binicilik okulu ile de birbirini tamamlayan bir ünite olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Farkındalık yaratmak istediklerini belirten Başkan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kelime çok önemli o da farkındalık. Bu da başta o sorunun bir parçası olmakla, o sıkıntıyı yaşayan insanlarla beraber olmakla mümkün. Akondraplazi gerçeğinin herkes tarafından her zaman hatırlanması gerekiyor. Ülkemizin 12 milyon bireyi fiziksel ya da zihinsel engelli. Bu insanları sokakta, sosyal alanlarda çok sık görmüyoruz. Pek çok alanda sıkıntı çekiyorlar. Maalesef bu sıkıntıları çözmekte geri kalmış bir ülkeyiz. Toplumca bunu beraber aşmalıyız. Sivil toplum kuruluşları ve belediyelere çok önemli görevler düşüyor. Akondroplazililer, gerçekten normal insanlar. Sadece kısalık yaşayan görünüm sorunu yaşayan insanlar. Ama onun dışında verdiğiniz her işin altından rahatlıkla kalkabilecek durumdalar. Ve biz bunu bir şekilde sağlamak zorundayız. Karşıyaka Belediyesi adına buradan söz vermek istiyorum. Karşıyaka’da bu alandaki açığımız kapatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”
Akondroplazili Doğan Belge’nin babası Murat Belge de, kısa bir süre içinde Akondropilazi ve Genetik Hasatlıkları Dayanışma Derneği’ni faaliyete geçireceklerini belirterek şunları söyledi: “Biz akondroplazi tanısını 2015’te aldık. Bunun üzerine yaptığım araştırmada Türkiye’de akondroplazili bireyler adına hiçbir şey yapılamadığını gördüm. Önce aileleri bir araya getirdik. Şimdi de dernekleşiyoruz. Akondroplazi bireyler sadece aşırı boy kısalığı yaşıyor. Mental olarak hiçbir rahatsızlıkları yok. Hayatla barışık çok güzel bireyler yetişiyor. Bizler bu savaşı onlara bırakmamalıyız. Bizler göründüğümüzden daha fazlasıyız. Yeter ki algılarımızı ve bakış açımızı değiştirelim. Bir sloganımız var. ‘Hepimiz aynıyız, hepimiz farklıyız’ diyoruz. Ve tüm akondroplazili bireylerin bir arada mücadele etmesini çok önemsiyoruz.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!