Deniz suyundaki azot ve fosfor seviyesinin artmasıyla birlikte bu yosunların hızla çoğaldığı belirtilirken, görsel olarak dikkat çeken bu durum, ekolojik dengede olası tehditleri gündeme getirdi.Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi’nde yaşanan bu olayın deniz kirliliğinin ciddi bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Taşkın, denizdeki besleyici elementlerin artmasının, yosunların çoğalmasını tetiklediğini ve hava sıcaklıklarının yükselmesiyle sürecin hızlandığını belirtti.
Prof. Dr. Taşkın, yosunların doğal yaşam döngüsüne sahip olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Deniz marulları yıl içinde birkaç kez yoğun şekilde çoğalabilir. Ancak bunları sudan temizlemek, ekosisteme zarar verebilir. Çünkü bu besleyici elementler, farklı plankton türleri tarafından kullanılmadığında, balık ölümleri gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir."
Uzmanlar, körfezdeki kirliliğin azaltılması için arıtma tesislerinin daha verimli çalıştırılması, denetimlerin artırılması ve kıyı ekosisteminin korunmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Körfezdeki bu ekolojik dengenin korunmaması halinde, deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşabileceği ifade ediliyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!