Merkez üyelerinin düzenlediği, şair-yazar Hidayet Karakuş’un konuşmacı olarak katıldığı ‘Yüzyıllık Çınar Cumhuriyet’ başlıklı söyleşide milli mücadeleden Cumhuriyet’in ilanına kadarki tarihsel süreç konuşuldu. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleştirdiği aydınlanma devrimleri anlatıldı, bağlama eşliğinde türküler söylendi, şiirler okundu. 100. yıl coşkusu bir kez de Bilge Çınarlar’dan yükseldi. Çınarlar, ellerinde ay-yıldızlı Türk Bayrakları ile Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet değerlerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını haykırdı.
“Ben bir Cumhuriyet çocuğuyum” diyerek Cumhuriyet değerlerini ve kazanımlarını anlatan Hidayet Karakuş, en önemlisinin eğitim alanında gerçekleştirilen atılımlar olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Cumhuriyet bize bağımsızlığımızı, insanlığımızı, kimliğimizi kazandırdı. Atatürk’ün gerçekleştirdiği devrimler aydınlanma devrimleridir. Bunları anlamak, içselleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni korumalı ve yüceltmeliyiz.”
Karakuş konuşmasının ardından ‘Soydöküm’ şiirini, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın isteği üzerine de kendi babasının vefatından sonra kaleme aldığı ‘Türk Ailesi’ şiirini seslendirdi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu zor durumdan Cumhuriyet değerlerine bağlılıkla çıkılabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Çok sevdiğimiz, saygı duyduğumuz, Karşıyaka’mızın değeri, bizlere çok şey öğreten hocamız Hidayet Karakuş ve siz değerli çınarlarımızla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Cumhuriyeti’n kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Geçmişten bugüne taşıdığınız enerjiniz, Cumhuriyet değerlerine bağlı yetiştirdiğiniz evlatlarınız, ülkemize kattığınız değerler için hepinize teşekkür ediyorum. Dünyada başka bir ülkenin Atatürk’ü yok, az sayıda örnekleri olmakla birlikte adını tarihe altın harflerle yazdıran kahramanların göğüslediği bir kurtuluş savaşı yok. Bizler böyle bir tarihin temsilcileriyiz, kültürler açısından çok zengin toprakların üstünde yaşıyoruz. O günlerde bir millet olmanın, ulus olmanın azmiyle çalışarak bir ülke var eden insanların yaşadığı topraklara dönüşmüş. Çocuklarımıza, gençlerimize ne kadar büyük bir tarihin bugünkü temsilcileri ve bu değerlerin bekçileri olduğunu öğretmeliyiz. Onlar bunu şu an tam olarak idrak edemiyor olabilirler ama öğrenmek zorundalar, öğretmek zorundayız. Şu an ülke olarak zor bir durumun içindeyiz, bunun içinden nasıl çıkacağımızı düşünmeli ve ona göre mücadele etmeliyiz, bu sorunun cevabını bulmalıyız. Bize bu ülkeyi bırakanlara; bu türküleri, şiirleri, benzersiz değerleri bırakanlara bunu borçluyuz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını bir kez daha kutluyorum, doğum günün kutlu olsun Cumhuriyet!”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!