İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 11 büyükşehir belediyesi içinde genel afet koordinasyonunu İzmir'in üstlendiği Osmaniye’de basın toplantısı düzenleyerek bölgeye ilişkin yol haritasını anlattı. Cebelibereket Şehit Ali Alkan Ortaokulu bahçesinde kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, CHP Osmaniye İl Başkanı Şükret Çaylı, CHP Osmaniye ilçe başkanları katıldı.
Başkan Tunç Soyer, toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesinde yaptığı çalışmaları aktararak “Depremin yaraları daha çok taze. Çok büyük acılar, dramlar yaşanıyor. Biz bir yandan bugüne dair neler yapmalıyız, bir yandan Osmaniye’de kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması gerektiğini görüşüyoruz. Burada verdiğimiz hizmetin kalitesini büyütecek çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Ama bizim asıl çalışmamız gereken mesele, depremin travmasını atlattıktan sonrasıdır” dedi.
“Mikroskopla İzmir’e, teleskopla Türkiye’nin her yerinden Osmaniye’ye bakacağız”
Cebelibereket Okulu’nun bahçesindeki koordinasyon merkezinde günde 2 bin kişiye yemek veren bir mobil mutfağın bulunduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Çok temel birimlerimizi buraya taşıdık. Her gün sayısı artan bir ekibimiz var. Park ve bahçelerden fen işlerine kadar bütün ekiplerimiz burada. Daha önemlisi Acil Çözüm Ekibimiz burada. Cebelibereket Okulu’na giren Osmaniyeli bir vatandaş, kendi belediyesine gelmiş gibi hizmet alsın istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin minyatürünü kuracağız demiştik; adım adım kuruyoruz. Biz sadece İzmir olarak değil, Türkiye’nin her yerinden büyükşehir belediyelerinin temsilciliğini yapacağız. Bir yandan İzmir’in bütün gücünü enerjisini taşıyacağız, bir yandan da burada Türkiye’nin her yerinden gelen destekleri koordine görevi üstlendik. Bir yandan mikroskopla İzmir’e bakmaya bir yandan da teleskopla Türkiye’nin her yerinden Osmaniye’ye bakmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Naklini başlattık”
Osmaniye için barınma ve kırsal kalkınma olmak üzere çalışmaların iki ana koldan yürütüleceğini söyleyen Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “Birincisi konut imalatı. Vatandaşların bin 700’ün üzerinde ağır hasarlı konutunun olduğunu biliyoruz. Yıkılan 250’nin üzerinde bina olduğunu biliyoruz. Biz, mart ayı başına kadar 200 konteynerlik bir kent kuracağız. Bu 200 konteyner İzmir Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde üretilmeye devam ediyor. Onların buraya naklini başlattık. Bir yandan da buraya getirdiğimiz arkadaşlarımızla montajını yapıyor olacağız. Böylelikle çok daha fazla konteyneri buraya getirmiş oluyoruz. Malum bir tır en fazla iki konteyner getirebiliyor. Ama biz panel olarak burada montajını yaptığımızda 15-18 arası konteyneri bir seferde buraya getirmiş oluyoruz. Burada da maksimum 35 dakikada konteynerin montajını yapabiliyoruz. Mart ayı başından itibaren çadırlarda yaşayan vatandaşlarımızı daha donanımlı ve korunaklı konteynerlere yerleştirmeye başlayacağız.”
“Kırsalda üretimi devam ettirmemiz gerekiyor”
İkinci olarak kırsal kalkınma hamlesini anlatan Başkan Soyer, “Kırsalda üretimi devam ettirmemiz gerekiyor. Kırsalda üretim devam etmezse hem Osmaniye’de bir gıda krizi yaşanabilir hem de kırsalda yaşayan vatandaşların göç edip şehirde işsiz ordusuna katılmaları söz konusu. Bizim İzmir’de Başka Bir Tarım Mümkün çatısı altında yürüttüğümüz çalışmaları Osmaniye’ye taşımak istiyoruz. Osmaniye’de de İzmir’deki üreticiye sağladığımız imkanları sağmak istiyoruz” dedi.
“İzmir’de yüzümüzün gülmesi mümkün değil”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Osmaniye’de kurduğumuz bu kardeşlik bağını sürdürmek istiyoruz. Bu kardeşlik bağını genişletmek ve Osmaniye’ye daha çok fayda getirecek bir noktaya taşımak istiyoruz. Biliyoruz ki Osmaniye’de vatandaşlarımızın mağduriyeti devam ettikçe İzmir’de bizim yüzümüzün gülmesi mümkün değil. Bu kardeşlik bağını pekiştirmemiz, güçlendirmemiz, birbirimize sahip çıkmaya devam etmemiz lazım. Biz bu duygu ve düşüncelerle buradayız.”
“Kendi irademizle buradayız”
Osmaniye’nin genel afet koordinasyonunu 11 büyükşehir belediyesi içinde İzmir’in üstlenmesine ilişkin de konuşan Başkan Soyer, “Bizi depremde AFAD, Osmaniye ile eşleştirmişti. Tabii tüm deprem bölgesine hizmet ulaştırmak için gayret ettik. Ama daha sonra bu hizmetin daha iyi bir koordinasyonla ulaşması için 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak aramızda bir işbirliği yapmaya karar verdik. O işbirliğinde ben Osmaniye’yi istediğimi söyledim. Çünkü hem AFAD’ın baştaki eşleştirmesinin avantaj olacağını, hem de buradaki arkadaşların aktardığı bilgilerle daha faydalı olabileceğimizi düşündüm. Biz bilerek, isteyerek ve kendi irademizle buradayız. Bugüne kadar gençler bizde ihtiraslarımızın sözlerini duydular, bundan sonra vicdanımızın sözlerini duysunlar istiyoruz” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!