TBMM Başkanlığına Bakanın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi için Balbay şunları ifade etti:
“AKP Hükümeti tarafından başta Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Çok Sesli Korosu olmak üzere toplam 52 sanat kurumunun kapatılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlığında olduğu bilgisi pek çok kaynak tarafından dillendirilmektedir. Bakanlık bünyesinde böyle bir çalışma olup olmadığının kamuoyuna açıklanması gerekmekte.
Eğer bu çalışma varsa çok korkunç bir tasarrufla karşı karşıyayız demektir. Neden? “Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözü ile Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata ve sanatçıya gösterdiği bir değerin daha yok edilmek istendiğini görürüz. Buna her ne suretle olursa olsun bizler engel olmak zorundayız ve olacağız.”
Balbay, bakanlığın temel işlevinin "Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak” olduğunu anımsatarak, “bakanlığın misyonu, vizyonu, görev ve yetkileri ortada iken, ülkemizin sanat ve kültür kurumlarını zenginleştirmek, geliştirmek, dünya sanat ve kültür dalları ile yarıştırmak durur iken bu kurumların kapatılmak istenmesi acaba hangi kinin eseridir? Toplumumuzun ortak değerlerine yönelik bu olumsuz uygulamalar ve kin ne zaman son bulacak? diye konuştu.
Balbay hükümetlerin ilgili bakanlıkların görev ve sorumlulukları dâhilinde her alan için daha iyisini, daha güzelini, daha kucaklayıcısını yapmaları gerektiğini vurgulayarak, “ancak korkum odur ki hep mağdurlar yaratmaya alışmış bir politikanın uygulayıcısı olarak AKP, sanat ve kültür alanında da yeni mağdurlar yaratacak” dedi.
Balbay Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan şu sorularına yanıt istedi:
1. Kamuoyu tarafından çeşitli olanaklarla dillendirilen Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Çok Sesli Korosu olmak üzere toplam 52 sanat kurumunun kapatılmasını amaçlayan bir kanun tasarısı hazırlığınız var mı?
2. Varsa böyle bir tasarı hazırlığına neden ihtiyaç duyulmuştur?
3. “Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak” olan bakanlığın misyonu ile alınacak bu kapatma kararlarının ülkemize kazancı ne olacaktır?
4. Cumhuriyet'in kültür-sanat kurumlarının kapatılması ile hükümetinizce planlanan kültür ve sanat alanında başka bir model yapılanma mı uygulanacaktır? Nedir?
5. Kapatılması düşünülen kurum ve kuruluşlardaki personel ile üniversitelerimizin eğitim fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar gibi bölümlerinde öğrenim gören yada mezun öğrencilerimizin akıbeti ne olacak?
6. Bakanlığınızın olur vereceği böyle bir tasarruf ülkemizde sanatın ve kültürün sonu olmayacak mı?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!