Karşıyaka Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen eğitim seminerine Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, Kızılay yöneticileri, KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Pusat, İlçe Tarım Müdürü İsmail Emetli, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mehtap Gemici, kurum müdürleri, şube müdürleri, muhtarlar, okul müdürleri, STK temsilcileri ve CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım katıldı.
Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu, gönüllü bağışçı sayısının artırılmasının gerektiğini belirtti. Ege Bölgesinde (İzmir, Aydın, Denizli, Manısa Ödemiş Ve Uşak) 2015 yılında 340.363 ünite kan bağışı alındığını bunun 125.244 ünitesinin İzmir KBM tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Dr. Gök, "Her kan grubundan yeterli kan stokunun olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için yıllık 400.000 ünite kan bağışına ihtiyaç var" dedi. Bağışçı oranlarının düşüklüğüne de değinen Dr. Gök dört milyon nüfuslu İzmir de bağışçı oranının % 2,6 olmasının yetersizliğini vurguladı.
1.000.000 KİŞİYE EĞİTİM
Dr Gök, kan bağışı konusunda 2006 yılında bir milyon kişiye eğitim verme hedeflerine 2015 yılında ulaştıklarını belirterek şunları söyledi. "Toplumda halen en büyük sorun kan ve kan bağışı konusunda eksik ve hatalı bilinen bilgilerdir. Bu sorunun çözümü için tüm kamu kurum ve kuruluşları, TSK, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, fabrikalar, organize sanayi bölgeleriyle eğitim çalışması yapıldıktan sonra gezici kan toplama faaliyeti yürütüyoruz. Amacımız toplumda kan bankacılığını modern ülkelerde olduğu gibi; bilinçli, gönüllü ve düzenli kan bağışçıları edinerek kan bağışı bilincini bölgemizde yaymak ve kan bankacılığı faaliyetlerini yürütmektir. Bu amaç çerçevesinde kan bağışı hakkında 40 dakika süren bilinçlendirme eğitimlerimiz devam etmektedir.
TÜRKÖK PROJESİ
07.11.2013 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında, ulusal çapta bir kemik iliği bankası kurularak, kemik iliği nakli bekleyen hastalara umut olmak adına, TÜRKÖK projesi kapsamında işbirliği protokolü imzalanmış olup, Türk Kızılayı bu protokol ile ‘’Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı’’ görevini üstlenmiştir. TÜRKÖK Projesi protokolünün imzalanması sonrası hazırlık çalışmaları tamamlanarak 13 Ağustos 2014 tarihi itibariyle bağış kabulüne başlanmıştır.
“GÜVENLİ KAN TEMİNİ PROGRAMI” KAPSAMINDA YAŞANILAN SORUNLAR
Sağlık Bakanlığı, ülkemizin kan ihtiyacının karşılanması görevini Türk Kızılayı’na devretmiştir. Sorumluluk sahamızda 134 kan kullanan transfüzyon merkezi bulunmaktadır. Denizli, Uşak, Muğla, Aydın ve Manisa illerinde bulunan hastanelerin kan ihtiyacının tümü; İzmir ilinde ise 2 hastanenin dışında kalan diğer hastanelerin kan ihtiyacının tümü tarafımızca karşılanmaktadır. İzmir ilinin kan ihtiyacı 190 bin ünite olup, 2015 yılında 125.244 ünite kan bağışı toplanmıştır. Bu sebepten ötürü Sağlık Bakanlığı, İzmir ilindeki 2 hastanenin kan temini görevini Türk Kızılayı’na devretmemiştir. Sorumluluk sahamızda bulunan 132 hastanede yatan hasta ve hasta yakınları kan aramazken, İzmir ilinde bulunan 2 hastanede tedavi gören hastalarımız ve yakınları üçüncü dünya ülkelerinde olduğu gibi kan aramakta ve mağdur olmaktadır. Bu ülkemize ve İzmir ilimize yakışmamaktadır.
Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışçılarının nüfusa oranı % 5 iken İzmir ilimizde % 2,6 dür."
Eğitim semineri sonunda Kızılayın Karşıyaka'da yapılan çalışmalarında destek ve katkılarından dolayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök tarafından Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel'e bir teşekkür plaketi verildi.
Kaymakam Yücel ise yaptığı konuşmada Kızılayın her zaman yanında olacaklarını, bu müstesna görevlerinde her türlü yardımı yapacaklarını söyledi.
Haber-Fotoğraf: Yılmaz Durmaz
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!