Karşıyaka Haber gazetesinin mahallelerin sorunlarını derinlemesine incelemek adına başlattığı Muhtarlar Yazı Dizisi kapsamında ilk röportajı Nergiz mahallesi muhtarı Ayşen Önder’le gerçekleştirdik.
Önder mahallenin sorunlarına ilişkin soruları içtenlikle yanıtladı.
-Biraz sizden bahsedelim. Muhtarlıktan önce ne iş yapıyordunuz? Kaç senedir muhtarsınız?
Ben muhtar olmadan önce ev hanımıydım. Muhtar olmam tamamen şans oldu. Muhtara belge almak için gelmiştim, o sırada muhtar amcamızın yanında çalışan kadın da işten ayrılmış. Muhtarımız 86 yaşındaydı, yardıma ihtiyaç duyuyordu. Bana çalışır mısın diye sordu, ben de öyle başladım. Dört sene sonra muhtar amca “Kızım sen bu işi yapıyorsun, ben bırakacağım, seni aday gösterelim” dedi. O şekilde 2004 yılında aday oldum ve kazandım. Üçüncü dönemim. Muhtar amcanın yanında çalıştığım zamanla birlikte 16 yıldır buradayım. Muhtarlık artık biraz zor ama idare etmeye çalışıyoruz.
-Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
İnsanları mutlu etmek, memnun etmek zorlaştı. İnsan profilleri değişti. Eski komşuluklar, dostluklar yok. İnsanlar en ufak şeyde çok büyük tepkiler gösterebiliyorlar. Saygı çerçevesi daraldı, daha tahammülsüz insanlar haline geldik. O yüzden muhtarlık artık gerçekten yorucu.
-Devlet adına insanlarla birebir muhatap olan kişiler sizsiniz. Tüm şikayetlerin de adresi siz oluyorsunuz. Mahallenizde en çok şikayet gelen konu nedir?
Park sorunu var. Sokaklarımız dar. Eskiden düşünülmeden yapılmış. Şimdi yapılabilecek bir şey de yok maalesef. Yeni apartmanlarda garajlar yapılıyor ama 9 dairelik apartmanda en fazla dört araç girebiliyor. Çözümsüz bir sorun bu ne yazık ki. Belediye’nin de evleri sağa sola itip park alanı açacak hali yok. En büyük sorunumuz bu.
-Hep kötüden bahsetmeyelim. İnsanlardan övgü aldığınız konular neler? Mahalleli hangi hizmetlerden memnun?
Temizlik işlerinden çok memnunlar. Özellikle son 2 yıldır çok iyi. Cenazelerde Büyükşehir ve Karşıyaka belediyelerinden gelen ikramlardan çok memnunlar. Cenaze süresince camilerin önünde Karşıyaka Belediyesi sürekli ikram dağıtıyor. Biz telefon edince cenaze aracının peşinden vatandaşları taşımak için anında araç sağlanıyor. Kötü günlerde hatırlanmak vatandaşların çok hoşuna gidiyor. Belediyenin bu hizmetlerinden çok memnunlar.
-Belediyeyle ilişkileriniz nasıl? Bir sorun ilettiğinizde çabuk çözüme ulaşıyor mu?
Tabii. Muhtarlar masası kuruldu bu dönemde. Onun üzerine bir de müdürlük kuruldu. Biz onlara iletiyoruz sorunlarımızı, onlar da çok ivedi bir şekilde çözüyorlar. Gerekirse çok acil durumlarda direkt müdürleri de arayabiliyoruz. Onlarla irtibata geçebilmemiz için belediye bize kodlu telefon verdi. Hem ücretsiz, hem de direkt müdürlere ulaşma şansımız oluyor. O şekilde işler daha hızlı çözülebiliyor.
-Mahalledeki sosyal yardımlara değinelim. Sosyal yardım bekleyen ne kadar vatandaş var mahallenizde? Ne gibi yardımlar yapılıyor?
Bizim mahallemizde kiralar çok yüksek olduğu için sosyal yardıma muhtaç insan pek çıkmıyor. Garibanlar buralarda pek oturamıyor. Birkaç yatalak hastamız var, onlara da siyasi partiler kendi aralarında para toplayarak yardım ediyorlar. Yemek gönderiyorlar. Evlerinin boya badanasını, temizliğini Karşıyaka Belediyesi yapıyor. Bakıcı tutulmuş bir yatalak hastamız var, CHP’li yöneticiler kendi aralarında para toplayarak bu vatandaşın bakıcısına maaş ödüyor. Sosyal yardımlaşmanın iyi olduğunu söyleyebiliriz.
-Nergiz parkı projesini soralım. Park yeniden düzenleniyor. Nasıl olacak? Muhtarlık nereye taşınacak? Sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir?
Yeni binada bir yerimiz var. Aslında yeni binanın tek kat olması isteniyordu. Biz başkanımıza bu talebi ilettik ama onlar böyle yapmaya karar verdi. Nergiz halkı 2 kat olmasından memnun değil. Arkada bizim yerimiz olacak, önde kafeterya ve tuvaletler, üst katta da Kadın Danışma Merkezi. Park kısmından halk çok memnun ama bina kısmından memnun değiller.
Bana daha önce bir proje gösterildi 23 Nisan’da ama bana orada iki katlı bir bina göstermediler. Ben de vatandaşa tek katlı olarak anlattım, 3 ay boyunca böyle anlattım. Uzun süre projenin taslaklarının bilboardlara asılmasını da istedik ama gelmedi. Bayramdan önce temel atıldı ve insanlar ayaklandı. Ben Kurban Bayramı’ndan önce 10 gün telefonu kapatmak zorunda kaldım. Belediye’de kimse yok, insanlar sürekli beni arıyor, evime geliyor. Ben de kimseye ulaşamıyorum. Bayramdan sonra vatandaşın talebini ilettik ama Başkan “Biz bu şekilde uygun gördük” dedi. Vatandaşa bunun açıklamasını elbette başkanımız yapacaktır.
-Son olarak neler söylemek istersiniz?
Nergiz halkı artık Başkan’ı mahallemizde görmek istiyor. Başkanımız hiç gelmedi. En son seçimden önce mahallemize gelmişti. Sonra da Nergiz’de hiç görünmedi. Vatandaşımız da bazı mahallelere birkaç kere gittiğini gördüklerinde “Biz de oy vermedik mi, niye başkanımız buraya gelmedi” diyorlar. Herhalde bizi de sıraya koymuştur.
Salahattin Oytun İdel / Karşıyaka Haber
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!