Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği Karşıyaka Çiçek Festivali’ni ziyaret eden Atila Sertel, İzmir’in en büyük sorunlarından birisi olan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle İzmir’in çöp sorununun geçmişiyle ilgili bilgi veren Sertel, “90’lı yıllarda, Kriton Curi döneminde, Karşıyaka’da şu anda lüks konutların olduğu, Emlak Konut evlerinin olduğu bölge çöplük alanıydı. Yüksel Çakmur döneminde, Kriton Curi Harmandalı’da çöp depolama alanını yaptı ve belediye vahşi depolama yerine kademeli depolamayla orayı kullanmaya başladı. Fakat uzun yıllar sonra o bölge doldu ve değişim başladı. Büyükşehir Belediyesi de 3-4 yıldır katı atık bertaraf tesisi kurmak için alan arıyor. Hangi alanı bulduysa ya o bölgedeki insanlar itiraz etti, ya da Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED raporu vermeyerek iptal etti” dedi.
“Sorun çözülme aşamasında”
Konuyu meclis gündemine de taşıdığını belirten Sertel, “Harmandalı’da yaşam bitmiş noktaya geldi. O bölgede çöp depolamanın imkanı kalmadı. Fakat iktidar tarafından katı atık bertaraf tesisi için gereken ÇED raporu verilmediği için Büyükşehir Belediyesi işe koyulamadı. Aslında Büyükşehir Belediyesi her şeyini hazırlamış durumda. Parası hazır, teknolojisi hazır, imkanı hazır, iktidardan ekonomik destek de beklemiyor. Sadece ÇED raporu istiyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te hem bertaraf tesisi hem de Körfez ÇED raporuyla ilgili bir konuşma yaptım. Ondan sonra hem Binali Yıldırım’dan, hem de Veysel Eroğlu’ndan geri dönüş aldık ve Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmeler yapıldı. Son gelinen noktada bu işler artık çözülme aşamasında” diyerek süreçte gelinen noktayla ilgili bilgi verdi.
“Yamanlar’a hiç zarar vermeyecek”
Yapılacak tesisin özellikleri ile ilgili de bilgi veren Sertel, “Bu tesisten çöpün suyu bile toprağa arıtılarak verilecek. Kompast gübre elde edilecek. O tesiste elde edilecek elektrik enerjisiyle 250 bin insanın aydınlatılması da sağlanacak. Yani enerji de üretilecek. Katı atık bertaraf tesisi kurulduktan sonra herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini de biliyorum çünkü Avrupa’da örnekleri var. Geçmişte yaptığımız incelemelerde Düsseldorf’ta şehrin ortasında katı atık bertaraf tesisi vardı ve bir gram koku yoktu. Harmandalı’daki çöp depolama alanı, buraya yapılacak olan katı atık bertaraf tesisi. İkisinin arasında büyük fark var. Burada çöp depolanmayacak. Depolansa sıkıntı olur. Burada çöp ayrıştırılacak. Koku dahi olmayacak ve Yamanlar’a hiç zarar vermeyecek” diyerek sözlerini noktaladı.
Salahattin Oytun İdel / Karşıyaka Haber-ÖZEL
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!